SRPSKI PULMOLOG OBJASNIO: Ne javljaju se svi SIMPTOMI KORONE ODJEDNOM, nego EVO KADA

Sve češće se pominje da će Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ponovo biti menjan. Cilj je da se efikasnije sprovode epidemijske mere. Kazne bi tako mogle da se naplaćuju na licu mesta, bez suđenja. Pulmolog KCS-a, doktorka Jelena Grbović navodi da je zdravstveni sistem umoran i da se nada da će nove mere pomoći u borbi protiv kovida 19.

Printscreen RTS

Gostujući u Beogradskoj hronici doktorka Jelena Grbović je istakla da masku treba nositi jer većina zaraženih u početku nema simptome.

“Treba da se nosi maska jer je pitanje momenta kada će se neki od simptoma pojaviti. Ne javlja se svaki simptom prvog dana od momenta zaražavanja. Za neke simptome je potrebno da prođe neko vreme”, objašnjava Grbovićeva.

Gošća Beogradske hronike navodi da jedan deo pacijenata ne zna kako se zarazio.

“Deo pacijenata zarazio se iz porodičnog kontakta, deo posle nekog slavlja, putovanja, a na pitanje kada i gde su se zarazili, dobar deo pacijenata je dao odgovor da apsolutno ne zna”, objašnjava pulmolog Kliničkog centra Srbije.

Kako kaže, deo pacijenta je izjavio da je nosio masku i držao propisanu distancu dok je drugi deo priznao da nije poštovao propisane mere.

“Oni koji nisu nosili masku, to priznaju i smatraju to svojom velikom greškom”, navodi Grbovićeva.

Navodi da se pacijentima koji su preležali koronavirus relativno brzo vraća čulo ukusa i mirisa, ali da su im na plućima vidljive promene i nekoliko meseci nakon preležanog kovida 19.

“Vide se promene na plućima, vidljiva su zadebljana koja u zavisnosti od pacijenta do pacijenta mogu da traju duže ili kraće. Takođe, pacijenti se zamaraju”, objašnjava Grbovićeva.

Dodaje da se u lečenju pacijenata trenutno koriste ustaljene tehnologije i metode lečenja, ali da primenjuju i novitete koji nastaju iz dana u dan.loading...