Nova studija objavljena u žurnalu Chemosensory Perception pokazala je da aktivni i bivši pušači teže razlikuju gorke ukuse, u poređenju sa nepušačima.
Za potrebe studije, francuski istraživači testirali su čula ukusa kod 451 člana osoblja francuskih bolnica.
Ovi učesnici dobijali su hranu slatkog, kiselog, gorkog i slanog ukusa i imali su zadatak da ocene intenzitet svakog od njih.
Istraživači su takođe ispitivali njihovu sposobnost da identifikuju ukuse i kako je to povezano sa njihovim navikama vezanim za pušenje.
Oni su otkrili da pušači i nepušači podjednako identifikuju slatke, kisele i slane ukuse, ali ne i gorke i to naročito one koji potiču od kofeina.
Čak 26,5 odsto bivših pušača i 19,8 odsto trenutnih nisu uspeli da procene gorki ukus kofeina.
„Različita percepcija ovog ukusa kod pušača i bivših pušača verovatno je posledica toksičnog procesa”, napisali su istraživači.
„Pošto nedostatak u čulu ukusa postoji i kod bivših pušača, postoji mogućnost da dolazi do akumulacije određnih produkata duvana u organizmu koji trajno dovode do usporene regeneracije receptora za ukus”, navode oni.