ŠTA JE ZAISTA BOLJE: Sušiti ruke na aparatu ili papirnim ubrusom?

Sušač za ruke
Pixabay.com

U skoro svim toaletima u šoping centrima ili kafićima, ruke možemo osušiti uz pomoć modernih aparata za sušenje ruku...

 

Više i da nema papirnih ubrusa za brisanje ruku, jer uglavnom ljudi više vole da osuše ruke na „lakši“ način, uz pomoć toplog vazduha iz aparata. A da li su ti aparati dobri za korišćenje u smislu zdravlja?

Danas postoje dva tipa uređaja koji suše ruke, kod jednih se ruke stavljaju ispod otvora i kojeg ide vazduh, dok se kod drugih ruke stavljaju u odgovarajući prostor. Na prvi pogled, odlična stvar je ta što ne moramo apsolutno ništa da dodirujemo, jer se aparat automatski pali, a vazduh je dovoljno jak da nam osuši ruke. Međutim, prema poslednjim istraživanjima, upravo ti aparati mogu biti opasni po naše zdravlje.

Čak i kada operemo ruke, na njima zadržava određeni broj bakterija (zato su nam uvek roditelji govorili da su ruke uvek prljave, čak i kada ih operemo), a prisutna je i jedna od najopasnijih bakteria današnjice – ešerihija koli. U istraživanju su korišćeni papirni ubrus i oba vrsta aparata koji suše ruke. Otkriveno je da sa papirnim ubrusom uspemo da skinemo deo bakterija sa ruku koji je ostao, dok sa druge strane, kada sušimo ruke na aparatu, on ih rasprušuje po vazduhu do čak tri metra oko nas.

Sledeći put razmislite kako ćete osušiti ruke, nakon upotrebe toaleta…