ŠTA JESTI KAD JE NAPOLJU VRELO? Postoji HRANA KOJA HLADI – ručajte OVO i odmah ćete se osećati bolje

Sa rastom temperture tražimo hranu koja će da nam olakša vrućinu i sparinu, ali i nadoknadi sve što smo znojenjem izgubili. Mineralna i obična voda, supe, povrće i voće su prave namirnice za ovo doba godina. Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati po svaku cenu.

Hrana
Pixabay.com

“Visoke temperature se lakše podnose kada nema mnogo vlage, što ovih dana nije slučaj. To dovodi do oblinog znojenja i gubitka minerala, poput kalijuma i natrijuma. Njih je najbolje nadoknaditi putem mineralne vode”, savetuje dr Veroslava Stanković, dodajući da ne bi trebalo piti hladnu vodu jer se time postiže kontra efekat i povećava telesna temperatura.

Što se hrane tiče, najbolje je jesti povrće i voće. Povrće u obliku salata, preliveno maslinovim uljem i posoljeno. U ovom periodu obavetno je unositi malo slaniju hranu, koja će zadržavati nešto vode u organizmu i nadoknađivati gubitak natrijuma kroz znojenje.

Prirodno je da tokom letnjih meseci i visokih temperatura unosimo više vode – oko 2 do 2,5 litara dnevno. Osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom treba da budu oprezni što se unošenja više tečnosti tiče.

Naročito se preporučuju supe, domaće ili gotove iz kesice, koje će osim tečnosti nadoknaditi i gubitak minerala.

Ukratko, voda, supe i povrće, poput krastavaca i lubenica, su prave namirnice za ovako visoke temperature.

Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati, što zbog velike količine šećera što zbog dijuretskog dejstva.

Od namirnica koje treba izbegavati je svakako meso, posebno ne pohovano ili prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije čije stvaranje samo dodatno povećava temperaturu organizma.

Što se omiljene letnje poslastice tiče, sladoledi su dobar način da se rashladite, ali samo ako su voćni i na bazi vode. Mlečne, čokoladne i kaloričnije sladolede treba izbegavati.