ŠTA KAŽE STRUKA: Šta je bolnije – prirodan porođaj ili carski rez?

Mnoge žene tvrde da je porođaj najbolnija stvar kroz koju su prošle. Sa druge strane, postoje i one koje kažu da je prirodan porođaj odlično iskustvo i da bi se ponovo porađale na isti način.

Trudnoća
Pixabay.com

Bez obzira da li je u pitanju prirodni ili porođaj carskim rezom, možete čuti različita iskustva o osećaju bola tokom istih.

U ovom tekstu pokušaćemo da odgonotnemo šta je bolnije: prirodni porođaj ili carski rez.

Prirodni porođaj

Razlog zašto se zagovara porođaj prirodnim putem i to bez epidurala opravdava se činjenicom da je bol način na koji nam telo daje do znanja da nešto ne funkcioniše kako bi trebalo.

Dok je većina bola koju inače doživljavamo patološka (simptom povrede, bolesti i sličnog), porođajni bol smatra se fiziološkim bolom.

Bol tokom porođaja je potpuno normalna pojava i pri tome ima svoju svrhu. Tokom trudnoće grlić materice je čvrsto zatvoren; a kada porođaj krene, grlić se razmekšava i otvara. Da bi se to desilo materica mora da se skupi, a zatim da istisne bebu kroz grlić materice u vaginu.

Kako porođaj napreduje, kontrakcije postaju sve intenzivnije i samim tim i bolnije.

Stručnjaci koji zagovaraju prirodni porođaj složni su u mišljenju da bol tokom porođaja ima veoma važnu ulogu – da pomogne porodilji da zauzme pravi položaj kako bi se olakšao bebin prolazak kroz karlicu.

Sa druge strane, nakon samog porođaja period oporavka je mnogo kraći i lakši nego što je to slučaj kod porođaja carskim rezom.

Da li je carski rez bolji od vaginalnog porođaja?

Ukoliko se carskim rezom smatra samo procedura od prvog reza do poslednjeg šava prilikom ušivanja, carski rez bi se mogao smatrati manje bolnim od vaginalnog porođaja. Međutim, poznato je da i carski rez i normalan vaginalni porođaj podrazumevaju mnogo više od same procedure.

Mnoge žene radije biraju vaginalni porođaj iz straha od rizika od velike operacije. Isto tako, postoje žene koje biraju carski rez iz prostog razloga jer se plaše bola koji je prisutan tokom prirodnog porođaja. Sa druge strane, studije su pokazale da veliki procenat žena nakon carskog reza, za naredni porođaj preferiraju porođaj prirodnim putem.

Kao glavni razlog za to, navode dug i nezgodan period oporavka nakon što dejstvo anestezije od carskog reza prođe.

Koliko dugo traje oporavak od carskog reza?

Koliko dugo bol od carskog reza može da traje razlikuje se od jedne porodilje do druge. Postoji mnogo faktora koji utiču na trajanje oporavka. Ti faktori uključuju: samu trudnoću i prethodna stanja; da li se radilo o planiranom ili hitnom carskom rezu; pridržavanje saveta koji su dati za oporavak nakon porođaja; i druge.

Prva nedelja posle carskog reza je najbolnija. U idealnom slučaju, bol bi trebalo da se smanjuje iz nedelje u nedelju, a najveći broj žena potpuno se oporavi od carskog reza (pod uslovom da nije bilo dodatnih komplikacija) u periodu od šest nedelja. Međutim, postoje i slučajevi kada oporavak može potrajati i znatno duže, a od neugodnih simptoma žene najčešće imaju probleme sa sedenjem, konstipaciju, urinarnu inkontinenciju, grčeve, bolove i druge.