ŠTA NAS TEK ČEKA? Lekari objašnjavaju šta će se desiti ako se SUDARE KORONA I SEZONSKI GRIP

Još se ni na koronu nismo dovoljno navikli, a već nas plaše da bi potencijalni sudar tog virusa i sezonskog gripa mogao biti koban. Zbog toga postoje planovi da se sve ugrožene kategorije obavezno vakcinišu ove sezone, makar protiv gripa, kada ove druge vakcine još uvek nema. Ko bi proizveo te vakcine, za koga bi sve bile obavezne i kako će nas one zaštiti?

grip
pixabay.com

Koliko su nam važni borba i vakcinacija protiv kovida 19? Koji god da je odgovor, sezonski grip kao da smo zaboravili. Kao da više ne postoji, kao da se nikada protiv njega nismo vakcinisali.

“Borba sa gripom traje decenijama, a vakcina jako dugo već postoji, a mi potcenjujemo borbu sa njim. Mnogo se umire od njega, a da se to ni ne zna. Kada bi imao nadzor kao kovid, pokazalo bi se koliko je i grip bolest od koje se itekako umire”, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Plan da se vakciniše dva miliona ljudi do kraja godine je teško dostižan, a to su samo oni kojima je vakcinacija najpotrebnija.

“Jasno je da su to brojke koje jako teško možemo dostići, naš broj je 350.000 koji bi mogli da dostignemo za ovu sezonu, a kada bi bilo duplo od toga to bi bilo izuzetan broj, a to govorim jer će u cirkulaciji biti i virus gripa”, napominje Kon.

Virus gripa neprekidno cirkuliše i menja se tako da je vakcinacija neophodna svake godine, a sada će tu biti i kovid, ali ne u istoj meri.

“Grip kod nas ima striktan sezonski karakter, osim ako se virus sam toliko ne promeni, on stiže u decembru, a kovid očekujemo ranije tako da je mala verovatnoća da će zajedno stići, ali da će u jednom periodu cirkulisati zajedno je prilično verovatno, ali ne istim intenzitetom”, dodaje Kon.

Na pitanja koje je RTS uputio “Batutu” i “Torlaku” – koje smo vakcine u borbi protiv sezonskog gripa do sada koristili, da li će ove godine biti drugačije, da li ‘Torlak’ priprema domaću vakcinu i kada bi se ona mogla pojaviti, ni iz jedne institucije nije stigao odgovor.

U periodu koji je pred nama o vakcini će se sve više razgovarati, a nadamo se da ćemo tada imati odgovore na sva pitanja koja izazivaju nepoverenje kod ljudi.loading...