ŠTA SA ONIMA KOJI SE NE VAKCINIŠU? Sve više naučnika preporučuje upotrebu OVOG HORMONA

Američki naučnici, u istraživanju sprovedenom na više od 26.000 pacijenata, otkrili su da melatonin može da štiti od infekcije kovidom 19.

Pixabay.com

Dok države pokušavaju da vakcinacijom i restriktivnim merama obuzdaju virus i omoguće stvaranje kolektivnog imuniteta, grupa istraživača sa više američkih univerziteta ispitivala je uticaj melatonina na koronavirus.

Melatonin, poznat i kao “hormon tame”, jeste hormon pinealne žlezde u mozgu, koji se izlučuje u mraku i reguliše san.

Rezultati su objavljeni u časopisu PLOS Biology i potvrđuju prethodna saznanja španskih istraživača sa klinike Marhen u Granadi o pozitivnom dejstvu melatonina, kako u sprečavanju zaraze, tako i u ublažavanju simptoma.

Ispitivanje je obavljeno na 26.779 pacijenata. Kod osoba tretiranih melatoninom verovatnoća da budu pozitivni na pi-si-ar testu umanjena je za 28 procenata. Kod afroameričke populacije taj procenat je čak 52 odsto.

Istraživači iz Granade bili su pioniri u ovoj oblasti i preporučivali su upotrebu melatonina i u prevenciji bolesti i lečenju. Dodatne blagodeti melatonina uočili su i kod drugih simptoma i bolesti, posebno adenomioze i endometrioze kod žena, te u smanjenom riziku od razvijanja različitih oblika kancera kod oba pola.

Španski naučnici preporučuju upotrebu melatonina posebno osobama koje ne žele da se vakcinišu jer imaju problema sa plodnošću.