ŠTA SVE UTIČE NA PLODNOST? Jednu stvar radite STALNO, a mnogo je OPASNA

Neočekivan faktor koji utiče na plodnost.

pixabay

Razna istraživanja su pokazala da postoji mnogo faktora koji utiču na plodnost muškarca, od njegove inteligencije do toga kako muževno izgleda.

Studija s Univerziteta u Kopenhagenu otkrila je jedan neočekivan faktor koji utiče na plodnost: gledanje TV-a.

Koristeći seme i uzorke krvi 1.210 muškaraca, istraživači su pronašli da su oni koji su gledali po pet ili više sati TV-a na dan imali u proseku 37 miliona spermatozoida po mililitru, dok su oni koji nisu toliko gledali televiziju imali 52 miliona. Oni koji su više gledali TV su takođe imali manje testosterona.

Međutim, iako postoji značajna razlika u broju spermatozoida između ove dve grupe muškaraca, bilo koji broj od 40 miliona do 300 miliona po mililitru se smatra normalnim, tako da i muškarci u grupi koja više gleda TV u ovom istraživanju spadaju pod okrilje normalnog.

Naučnici nisu odgovorili na pitanje zašto postoji ova razlika, ali pretpostavljaju da dolazi iz fizičke neaktivnosti povezane sa dugim sedenjem ispred TV prijemnika. Međutim, istraživanje je pokazalo da sedenje ispred računara nije uticalo na broj spermatozoida, a muškarci koji su ih imali više nisu bili više fizički aktivni u proseku.