Šta treba a šta ne treba da jedete kada ste bolesni

Iako ne pada sneg i nije toliko hladno, možete lako da se prehladite. Najviše ljudi se i prehladi u proleće i jesen. Za slučaj da se prehladite, odajemo vam šta treba da jedete i pijete kako biste se što pre vratili u formu.

ONO ŠTO MORATE DA ZNATE

Kada smo bolesni, telu je potrebno više kalorija da bi funkcionisalo normalno. Organizam mora da radi bolje nego inače da bi se izborio sa infekcijom, naročito sa groznicom ( i visokom temeperaturom). Zbog toga je neophodno da se bolesno telo snabde energijom.

Važno je da se držite uobičajenog rasporeda jedenja i kad ste bolesni, jer ako budete unosili manje kalorija u tom periodu, usporićete proces lečenja. Zapravo, studije su pokazale da smanjeeni unos kalorija smanjuje otpornost na grip, a pogoršava i simptome i produžava dužinu bolovanja.

Iako vam je apetit verovatno oslabio, važno je da budete siti i da pijete dovoljno tečnosti. Jedite više manjih porcija ako vam je tako lakše. Najbolja hrana za vreme kada smo bolesni je ona koja održava telo hidriranim i daje telu dodatnu energiju.

HRANA KOJU TREBA DA JEDETE KAD STE BOLESNI

Najbolji način da se izborite sa prehladom je da pijete dosta tečnosti i jedete hranu koja poboljšava imuninet.

SUPA

Topla pileća supa zaista pomaže u borbi sa prehladom: piletina sadrži aminokiseline koje se nazivaju cisteini, koje oslobađaju sluz iz pluća, a toplotom supe održava se vlažnost nosnih kanala, sprečava dehidratacija i smanjuje zapaljenje u grlu.

ČAJ

Tople tečnosti ublažavaju bol u grlu i olakšavaju zapušenost, pa su pića kao što su čajevi – koji su bogati antioksidantima i jačaju imuni sistem – i topla voda sa limunom idealna za hidrataciju i otpušavanje nosa.

CITRUSI

Mit je da vitamin C može da izleči prehladu, a ne postoje ni dokazi da će skratiti trajanje prehlade i olakšati je. Ipak, mekani beli sloj koji se nalazi na pomorandžama, limunu i grejpfrutu sadrži flavanoide, koji pomažu u jačanju imunog sistema i ubrzavaju oporavak.

ZAČINJENA HRANA

Začinjena hrana može da pokrene nos i zbog nje mogu da nam zasuze oči, ali je delotvorna i za otpušavanje nosa i grla. Ljute papričice, vasabi ili ren mogu vam pomoći da olakšate simptome zapušenosti. Ako imate problema sa stomakom, držite se lagane i nezačinjene hrane koja se lako vari i pijte dosta tečnosti.

KREKERI I TOST

Obični neslani krekeki ili krekeri sa malo soli i tost dobri su za stomak. Ova hrana je bogata skrobom i može da pomogne u poboljšanju varenja, a naročito je dobra nakon povraćanja.

BANANE

Banane su bogate kalijumom, koji se često troši tokom naleta znojenja, povraćanja i dijareje. Lake su za varenje, smanjuju telesnu temperaturu i pomažu u punjenju istrošenih elektrolita.

ĐUMBIR

Istraživanja su pokazala da je đumbir delotvoran u sprečavanju i ublažavanju mučnine i drugih problema organa za varenje (kao što su zatvor, naduvenost i povraćanje). Čaj od đumbira i đumbirvo pivo dobri su za hidrataciju, a ublažiće i probleme sa stomakom.

HRANA KOJU TREBA DA IZBEGAVATE KAD STE BOLESNI

Pošto je telo ranjivije kad je bolesno, najbolje je da izbegavate određenu hranu, jer ona može još više da pogorša vaše stanje. Evo šta treba da izbegavate:

ZAČINJENA I KISELA HRANA

Iako je začinjena hrana dobra za otpušavanje nosa, može da bude nezgodna za želudac i da izazove još više bola. Ako imate problema sa stomakom, izbegavajte začinjenu i kiselu hranu.

SVE ŠTO SADRŽI MNOGO ŠEĆERA I MASTI

Hrana koja sadrži velike količine šećera može da koči imuni sistem i da izazove zapaljenje.

Hrana koja sadrži dosta masti, sa druge strane, može da bude teška za varenje i da izazove bol u stomaku.

MLEČNI PROIZVODI (MOŽDA)

Mnogi ljudi misle da konzumacija mlečnih proizvoda može da podstakne stvaranje sluzi, što pogoršava zapušenost nosa i grla. Ipak, nedavna istraživanja tvrde da bi to mogao da bude placebo efekat.

Bez obzira na to, neće škoditi da izbegavate mlečne proizvode dok ste bolesni.