STALNO GA JE BOLELA GLAVA: Kada je konačno otišao na snimanje LEKARI SU OSTALI BEZ REČI (FOTO)

Mozak
Pixabay.com

Dvadesetsedmogodišnji pacijent imao je česte glavobolje i u poslednje tri godine često kolabirao. Nakon moždanog udara, prebačen je u urgentni centar, gde je podvrgnut magnetnoj rezonanci.

 

Ustanovljeno je da na mozgu ima arahnoidnu cistu, tvorevinu ispunjenu likvorom koja ispunjava arahnoideu – moždanu opnu. Ove vrste cisti obično su benigne, međutim, slučaj mladića razlikovao se po tome što je cista ispunjavala gotovo polovinu njegove lobanje.

Doktorka Dženifer De Longpre poslala je 15 mejlova i kontaktirala 70 neuroradiologa, pre nego što je konačno stigla do Marije Žizel Mateus, profesorke radiologije na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini, koja joj je dala odgovor na vrlo jednostavno pitanje – Koliko je težak ovaj slučaj?

– Ne deluje preterano loše. Viđali smo ovakve ciste i ranije, doduše ne ovako ekstremne veličine – rekla je Mateus.

Profesorka je objasnila da se mozak uspešno prilagođava novom pritisku koji cista vrši, sve dok kod pacijenta ne počnu da se javljaju simtomi poput glavobolje. Srećom, u najvećem broju slučajeva ciste nisu smrtonosne.

U ovom slučaju, Longpre i njen tim su otvorili cistu na mladićevom mozgu, zasekli je i pustili da tečnost isteče, a zatim izvršili drenažu.

Hirurški zahvat, međutim, nije promenio veličinu ciste. Pacijent i dalje ima glavobolje, a lekari su se usmerili na rešavanje problema sa njegovim moždanim udarima.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “The New England Journal of Medicine“.