Salsify je korensko povrće, poput šargarepe, krompira i komorača. Kada se koren oljušti, nalazi se uska bela šipka u prednjem delu koja svojim izgledom podseća na šparglu, ali ove dve vrste povrća zapravo nisu iste.

Salsify potiče iz porodice maslačka, a postoje dve vrste ovog povrća: crna i bela. Crna je ukusnija i jednostavnija za ljuštenje.

I dok je bila jedna od omiljenih namirnica ljudi tokom 1800. godina, danas ćete je često videti na meniju skupocenih restorana.

View this post on Instagram

Ugly but utterly delicious … #salsify #seasonaleating #ontoday’smenu #SlowFood

A post shared by The Carpenters Arms (@thecarpentersarmsw6) on


Salsify ima ukus ostriga, a neki je porede i sa artičokama, samo sa više tečnosti. Možda vam zvuči da ima jak ukus, ali uzmite u obzir da razne vrste salsify povrća imaju drugačiju aromu.

Crni salsify sadrži više kalcijuma od banana, bogate su proteinom, gvožđem i bakrom, pa imaju razne zdravstvene koristi.

Kada je reč o kuvanju, najbolje je oguliti povrćku, oprati je, iseckati na male delove, ubaciti u prokuvanu vodu, dodati malo maslaca, soka od limuna i soli. Kuvati na umerenoj jačini vatre, a potom kada je skuvana, osušiti je dobro. Preko nje se može dodati bešamel sos.

Za razliku od drugog korenskog povrća, salsify zapravo može da se jede i u svežem stanju.loading...