STAVITE VISOKI PRITISAK POD KONTROLU: Pet namirnica koje čuvaju srce

Visoki krvni pritisak, poznat i kao tihi ubica, sve više pogađa i mlađu populaciju, onu u tridesetima, pa čak i u kasnim dvadesetim godinama. Visoki pritisak može da uzrokuje bolesti srca, probleme s bubrezima i druge zdravstvene boljke.

 

Stoga, ako patite od povišenog pritiska, taj problem nikako ne biste smeli da ignorišete. A zašto i biste kada možete da ga snizite uz ovih pet slasnih “pomoćnika”.

1. Borovnice
Svaki dan pojedite količinu borovnica koja stane u šoljicu i smanjićete krvni pritisak kao i opasnost oboljevanja od arterioskleroze, odnosno otvrdnuća arterija kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

2. Jogurt
Redovna konzumacija probiotika iz jogurta, kao i iz fermentiranog i kiselog mleka i sira pospešuje zdravlje srca, a uz to pruža i druge zdravstvene dobrobiti kao što je regulisanje holesterola, smanjenje nivoa glukoze u krvi kao i otpornost na insulin. Probiotici takođe pomažu i kod normalnog rada hormonalnog sistema koji reguliše krvni pritisak i nivo tečnosti u organizmu.

3. Tamna čokolada
Kakao prah i čokolada bogata antioksidansom flavonoidom, odnosno tamna čokolada, mogu značajno smanjiti krvni pritisak.

4. Banane
Krvni pritisak raste zbog prevelike količine natrijuma u krvotoku, a kako biste smanjili njegovu količinu i zaustavili negativno delovanje potrebno je unositi dovoljne količine kalijuma. Ovim mineralom koji suzbija potencijalno opasan natrijum pune su banane, ali i krompir, zeleno povrće, beli pasulj, semenke, orašasto voće i avokado. Za najbolji rezultat potrebno je unositi dvostruko veću količinu kalijuma od natrijuma.

5. Sok od cvekle
Popijte svaki dan dva i po decilitra ovog super zdravog soka neodoljive crveno–ljubičaste boje i krvni pritisak biće vam stabilan. Sok od cvekle pospešuje protok krvi i izvor je odličnog kardiovaskularnog zdravlja.