Stavljate bebu na rame da bi podrignula posle jela? PRAVITE VELIKU GREŠKU

Beba
Foter/makelessnoise / photo on flickr

Ukoliko stavljate bebu na rame nakon što je nahranite da bi podrignula i tako lakše svarila mleko, treba da znate da će ona tako jedino zaprljati odeću, tvrde nemački naučnici.

 

Nakon hranjenja na flašicu, većina roditelja podigne dete u naručje u uspravan položaj, osloni njegovu bradu o svoje rame i čeka da beba svari konzumirano mleko glasnim podrigivanjem, ali nemački naučnici smatraju da bi tu praksu trebalo prekinuti jer je nepotrebna.

Držanjem deteta u naručju na način da mu je stomačić u vertikalnom položaju ne smanjuje se verovatnoća da će da povrati. U tom položaju će samo zaprljati odeću u predelu ramena, tvrde stručnjaci u tekstu objavljenom u aprilskom broju nemačkog časopisa “Eltern”.

Naučnici preporučuju da dete treba mirno držati u naručju u istom poluhorizontalnom položaju, jer malom organizmu nije potrebna pomoć pri ispuštanju viška vazduha koji je progutalo tokom hranjenja mlekom iz flašice.

Tvrde da se refluks, odnosno stanje u kome se želudačni sadržaj vraća iz želuca u jednjak, kod beba ne može izbeći i normalna je pojava budući da mišić sfinkter koji se nalazi između detetovog želuca i jednjaka još nije u potpunosti razvijen.

Naučnici takođe dodaju i da je mleko koje se ‘bljucne’ neposredno nakon obroka pH neutralno, za razliku od povraćanja, zbog čega neće iziritirati bebinu usnu duplju ni jednjak.