ŠTITE OD RAKA I TOPE KILOGRAME: Evo zašto sve već danas treba da pojedete bar šaku KUPINA

Ovih dana na pijaci možemo da vidimo krupne i sočne plodove kupina koji su izuzetno zdravi i treba ih sada konzumirati kada im je sezona.

Pixabay.com

Ova voćka obiluje vrlo lekovitim antioksidansima, ali je ujedno i dobar saveznik u borbi sa viškom kilograma. Kupine se ubrajaju u superhranu prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.

Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava kao što je na primer Alchaimer, piše Stvar ukusa. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje lekovito svojstvo.

Poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Ako se jedu redovno, kupine pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine pa se preporučuju ljudima koji su na dijeti i žele da skinu višak kilograma.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu koaj je aktivan sastojak aspirina i koristi se za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protuupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svežih kupina. Ovo voće štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju za lečenje lakših slučajeva proliva.

Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zacjeljuju. Istraživanje objavljeno u jednom stručnom časopisu pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi, a sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.

Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine s 250ml ključale vode. Ostavi da odstoji deset minuta i procedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga grgoriti kod grlobolje, upale akni i afti.

Čaj za čišćenje krvi napravite tako što ćete pomešati 100 g listova kupine, 100 g listova koprive, 50 g lista zove i 50 g lista maslačka. Od ove čajne mešavine uzima se vrhom puna kašičica, prelije šoljom vruće vode, ostavi da odstoji deset minuta i procedi. Pije se 2 do 3 šolje na dan u gutljajima, podelite na ceo dan.

Tri puta dnevno, deset dana uzastopno pijte (posle jela) po dva decilitra kupinovog vina. Osim za smanjenje telesne mase, kupinovo vino koristi se i za lečenje slabokrvnosti. Dobro deluje i protiv stresa jer umiruje.

Preparat protiv anemije možete da napravite tako što ćete staviti 100 g osušenog lista kupine i 100 g lista korpive u 2 litra domaćeg crnog vina. Pustite da odstoji ceo dan i nakon toga prokuvajte 5 minuta. Ohladite i zasladite šumskim medom. Pijte čašicu napitka svaki dan.