Posebno za vreme temperaturnih skokova, cvekla je izuzetno važna za zdravlje. Ona nas štiti od prehlada.

 

Njen dragoceni pigment suzbija bakterije i viruse, čime cvekla podržava prirodnu odbranu, objašnjava bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer.

Pigment tamnocrvenog korena – betanin, pripada grupi antocijana.

On može da suzbije viruse koji se javljaju uz prehladu. Betanin deaktivira bakterije i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma. Tako prirodne odbrambene snage mogu ponovo da ojačaju i normalno funkcionišu. Osim toga, u cvekli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstiče razgradnju masnih naslaga u telu.

Jedna čaša soka od cvekle uz svako jelo može da pomogne prilikom mršavljenja.

Sledeći veoma korisni sastojci sadržani su u cvekli: bakar – podstiče koncentraciju i jača zglobove; gvožđe je dobro za krv; hrom pomaže u borbi protiv prekomerne težine, mangan sprečava reumu; cink i selen jačaju imunitet.

Redovno konzumiranje cvekle je takođe dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrće pomaže kod zatvora. Osobe kod kojih postoji mogućnost da dobiju kamen u bubregu, treba oprezno da konzumiraju cveklu jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja stvara kamen. Cvekla nema neki širok spektar vitamina, ali je liferant broj 1 kad su u pitanju vitamini B12 i folna kiselina.

Cvekla štiti od prerane arteroskleroze i od oboljenja srca i krvotoka. Ukoliko je cvekla mekana, može se oljuštiti sveža, izrendati i u nju dodati malo soka od limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja. Cvekla se najčešće kuva 20-40 minuta.

Veće glavice se kuvaju i do sat i po. Cveklu nikako ne treba prilikom kuvanja probosti da aktivne supstance ne bi istekle. Nakon kuvanja cvekla se oljušti, seče na krugove ili komade i pripremi kao salata tako što se prelije marinadom od maslinovog ulja, soli, bibera, kima i rena. Umesto sirćeta obavezno koristiti sok od limuna.

Vitamin C sprečava da se eventualni nitrati prilikom konzumacije pretvore u kancerogene nitrosamine.

Salata je najzd­ravija od sveže ribane cvekle. Ko želi da se zaštiti od prehlade ili ko je vec bolestan i želi što pre da ozdravi, trebalo bi jedno vreme dnevno da pije četvrt litra soka od cvekle.