STIŽE NAJLEPŠE GODIŠNJE DOBA: Četiri namirnice koje su PREZDRAVE, a imaju najlepši ukus u jesen

Uživajte u ukusima!

Grožđe
Pixabay.com

Najboljeg su ukusa u jesen… zato se ovo godišnje doba valjda i zove “zlatno”. Plus, reč je o veoma zdravim namirnicama pa zato – navalite!

JABUKE

Jabuke
Pixabay.com

Jabuke je moguće kupiti tokom cele godine, ali oktobar je idealni mesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita. Pogledajte i 5 sorti jabuka za svačiji ukus.

KRUŠKE

Hrana Kruška
Foter/Jenny Kristina Nilsson / photo on flickr

Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer tada pršte ukusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovog meseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka je odličan izvor kalijuma koji reguliše rad krvnog sistema, i učestvuje u izgradnji kostiju i zuba.

GROŽĐE

Grožđe
Freedigitalphotos.net/tiverylucky

U oktobru grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasnosti, pa je ovaj mesec idealan za kupovinu omiljenih bobica, posebno onih crnih sorti. Bobice postaju šećerno slatke, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu se nalazi značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i krvni sistem od bolesti.

BUNDEVE

bundeva
pixabay.com

Oktobar je idealno vreme da kupite bundevu i isprobate neke od jesenjih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotenima koji jačaju imunitet tela od sezonskih prehlada, i štiti organizam od uticaja slobodnih radikala.loading...