Stiže sezona prehlada: Za njih od OVOG nema boljeg leka (RECEPT)

Savremeni lekari često predlažu lekove za lečenje prehlade, a postoje mnogo bolji, prirodniji načini.

Savremeni lekari često zanemaruju inhalaciju i prepisuju lekove koji su nekada efikasniji, ali koji kao i svaki drugi lekovi, vremenom oštećuju želudac. Zbog toga je bolje u slučajevima lakše prehlade najpre pokušati sa inhalacijom.

Prilikom inhalacije, ne treba nositi nakit, kontaktna sočiva ili naočare. Zatvorite oči kako ih para ne bi iziritirala. Čim voda provri, nagnite se nad posudu, stavite peškir na glavu kako biste sprečili rasipanje pare. Usput ćete očistiti i lice, jer će se pore otvoriti pod dejstvom pare.

Protiv zapušenog nosa
Eterično ulje eukaliptusa bogato je supstancama koje su odgovorne za sprečavanje infekcija i zapaljenja. Ono pomaže da se lakše izbaci sluz koja tera na kašalj, čisti zapušeni nos i sprečava nastanak bakterija. Uljem eukalitusa raspolažu gotovo sve apoteke, a može se naći i u prodavnicama zdrave hrane.

Priprema
Dodati 2 kapi ulja eukaliptusa u kafenu kašičicu alkohola. Potom tu mešavinu sipati u posudu sa toplom, ali neprovrelom vodom. Trudite se da što dublje udahnete iako vam se čini da je previše vruće. Ovaj postupak treba da traje desetak minuta i potrebno ga je ponavljati i do tri puta na dan sve dok ne primetite boljitak.
Treba naglasiti da eukaliptus nije pogodan za inhalaciju dece mlađe od 6 godina, zatim za trudnice, ali ni za žene koje doje. Takođe se ne preporučuje osobama koje boluju od astme.

Protiv kašlja

Suv kašalj vam grebe grlo i ne možete da ga obuzdate ni na koji način, a zbog njega ne spavate već noćima. Inhaliranje se ponovo nameće kao rešenje. Ulje čempresa dobro dođe za otklanjanje ovog problema. Ono je poznato i kao sredstvo koje leči hemoroide, proširene vene, ali je takođe korisno i u borbi protiv kašlja.

Priprema

Kao i kod eukaliptusa, i u ovom slučaju dve kapi ulja čempresa su sasvim dovoljne. Potrebno je sipati ih u skoro provrilu vodu, a potom udisati paru pet minuta. Trudne žene, deca sa manje od 7 godina i dojilje ne smeju pribegavati ovoj inhalaciji.
A biljke, kao i sve drugo, imaju svoje vrline i mane. Zato, ako primetite da vam inhaliranje ovim uljima ne prija, odmah prestanite i obratite se svom lekaru.loading...