ŠTO ČEŠĆE TO BOLJE: Zdrava navika je najbolja prevencija raka prostate

Zdravlje prostate osetljivo je ali vrlo važno pitanje za muškarce širom sveta. Žlezda koja proizvodi većinu tečnosti je očigledno važna, ali poremećaji u tom području sve su češći među muškarcima starijim od 50 godina.

tusiranje
pixabay.com

Povećana prostata može uzrokovati učestalo i bolno mokrenje, a uz sve to je rak prostate je treći najčešći rak u Americi.

Dijeta, vežbe i redovni pregledi najdelotvorniji su način da prostata ostane zdrava.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Harvard otkrili su novu, mnogo ugodniju metodu. U časopisu Evropska urologija, naznačno je da visok nivo seksualne aktivnosti može smanjiti rizik od dobijanja raka prostate. U studiji je učestvovalo 32 hiljade muškaraca, kojima su praćene seksualne navike.

Zaključak studije da kod onih koji imaju veći broj ejakulacija tokom meseca imaju manje šanse da će dobiti rak prostate.

– Otkrili smo da je kod muškaraca koji beleže više ejakulacija mesečno u odraslom dobu manje je verovatno da će im biti dijagnostifikovan rak prostate. Ova velika studija daje do sada najjači dokaz korisne uloge ejakulacije u prevenciji raka prostate – kazao je autor studije.

Istraživači veruju da će vas 21 ejakulacija zaštiti od raka prostate. Naime, istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su ejakulirali 21 put mesečno imali 33 odsto manji rizik od raka prostate.

Razlog tome još uvek nije utvrđen, ali naučnici pretpostavljaju da ejakulacijama mogu isprati toksine.

Naravno, sama ejakulacija neće u potpunosti spasiti vašu prostatu. Stručnjaci kažu da su pretilost, konzumiranje duvana, prerađena hrana sa visokim udelom masnoće i naslednost takođe faktori koji mogu dovesti do raka prostate.

Doktor Džejms Balč veruje da je ispravna ishrana, stvar kojoj treba težiti kada želite zaštiti svoju prostatu.

– Ako muškarac ne želi na operacioni sto i izbegne rak prostate, on mora izbegavati hranu sa visokim udelom masti i toksine iz okoline koji doprinose problemima sa prostatom – kazao je Balč.

Uz sve ovo i prestanak pušenja i vežbanje pomoći će vam da se adekvatno zaštitite od raka prostate.