STOMATOLOZI OTKRIVAJU: Da li su električne četkice bolje od običnih?

cetkica za zube
pixabay.com

Niko ne može da uradi 30.000 pokreta rukom u minutu, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, ali to ne znači da su takve četkice uvek bolji izbor od ručnih, kaže Tomas Volf iz Udruženja nemačkih stomatologa.

 

Mehaničko uklanjanje dentalnog plaka je najvažnije. I zapravo se sve svodi na to koliko dobro neko koristi svoju četkicu za zube, nezavisno od toga da li je električna ili ne – objašnjava Volf.

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vešti u korišćenju električne četkice mogu da uklone više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama.

Razlika nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne. Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije naodmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta – savetuje Volf.

Efikasna tehnika četkanja podrazumeva da četkicu treba držati pod uglom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

Ali, treba voditi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da uspe da dopre i do zadnjih zuba sa zadnje strane.

Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za “dugotrajno” četkanje i kojima je pranje zadnjih zuba otežano, zbog njihovog udaljenog položaja.

Prednost električne četkice je i “oralni tuš” kojim se vrlo efikasno čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cena.