STRAHOTE VIRUSA ZAPADNOG NILA: Doktori apeluju – evo kako da se zaštitite od komaraca koji ga prenose

Prema rečima Rakićeve, mere zaštite su opštepoznate...

Komarac
Freedigitalphotos.net/SweetCrisis

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su u Beogradu, ali do sada nema obolelih građana, potvrdila je Violeta Rakić, epidemiolog, Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu – rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

Prema njenim rečima, mere zaštite su opštepoznate.

Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema – navela je Rakićeva.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma, i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju – istakla je epidemiološkinja.

Napominje da je od 2012. do do 2020. godine registrovano više od 1.000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.