Strašna slika Srbije: Građani sve deblji i depresivniji, preti nam opšte rasulo?

Više od polovine stanovništva je gojazno i izloženo stresu, dok svaki drugi retko, ili nikada, ne jede voće.

Najnoviji rezultati Instituta “Batut” o zdravlju stanovništva Srbije u 2013. godini poražavajući su i daju itekako zabrinjavajuće informacije, piše Blic.

Za stručnjake, ipak, ovi rezultati nisu iznenađujući. Njihovo mišljenje koje su izneli za ovaj dnevni list, jeste da ako se nešto pod hitno ne promeni, biće mnogo gore.

Sa jedne strane imamo povećanje broja obolelih od hipertenzije, depresije, povišenih masnoća i dijabetesa. Sa druge, sve više gojaznih ne predstavlja novinu.

– Stručnjaci koji se bave ovom bolešću su ovako nešto davno predvideli, samo što ništa kao država nismo preduzeli povodom toga. Ovakva istraživanja služe da bi vlast preduzela neke korake i sprečila da ljudi budu gojazni. Nemamo strategiju o hrani i ishrani. I dalje ne deklarišemo namirnice. Naši građani ne znaju koliko njihov pekar stavlja soli u hleb – rekla je doktorka Jagoda Jorga za Blic.

U odnosu na 2006. godinu, povećanje broja stanovnika koji je izložen stresu iznosi 56,6 odsto. Simptome depresije imalo je 4,1 odsto stanovništva.

Batutovo istraživanje pokazalo je da je svaki treći stanovnik Srbije u toku prošle godine koristio sredstva protiv bolova, svaki peti sredstva za umirenje i svaki deseti sredstva za spavanje.

– Većina se oseća kao zamrznuta slika na ekranu. Smanjenje plata, uterivanje dugova… U iščekivanju smo šta će biti sutra i sve to dodatno utiče na nivo stresa i njegovo povećanje – izjavio je za Blic prof.dr Milan Milić, psihijatar u Klinici Laza Lazarević.loading...