Stres ubica spermatozoida: Kako proizvesti zdravu spermu?

Stres je ključan faktor koji utiče na pokretljivost spermatozoida i mogućnost oplodnje, pokazuju istraživanja.

Stres može da dovede  do smanjenje pokretljivosti seprmatozoida i nemogućnosti oplodnje, upozorava nova studija .

Istraživači su otkrili da ljudi koji su izloženi stresnim događajima imaju sporiji spermu – što može da umanji plodnost .

Rezultati objavljeni u časopisu o sterilitetu, pokazuju da je psihološki stres štetan za spermatozoide i kvalitet sperme, utiče na izgled spermatozoida i sposobnost da oplode jajnu ćeliju.

Zdravlje sperme određeno je različitim faktorima, uključujući kvantitet, kvalitet i pokretljivost spermatozoida:

Količina: Plodni ste ako vaš ejakulat – semena tečnost koju ispuštate prilikom ejakulacije – sadrži više od 15 miliona spermatozoida po mililitru. 

Kvalitet: Normalno spermatozoid ima ovalnu glavu i dugi rep, koji rade zajedno da ga pokrenu napred. Što više imate spermatozoida normalnog oblika i strukture, veće su šanse da ste plodni.

Pokretljivost: Da bi spermatozoid dospeo do jajne ćelije i prodro u nju, on mora da se kreće – migoljeći se i plivajući kroz grlić materice žene,a zatim kroz njenu matericu i jajovode. To se zove pokretljivost spermatozoida. Plodni ste ako je više od 40 odsto vaših spermatozoida pokretljivo.

Najbolji način da se proizvede zdrava sperma:

Smanjite stres: Stres može smanjiti seksualnu funkciju i ometati hormone potrebne za proizvodnju sperme, izbegavajte ga u širokom luku.

Upražnjavajte bezbedan seks: Polno prenosive infekcije – kao što su hlamidija i gonoreja – vodeći su uzrok neplodnosti i kod muškaraca i kod žena. Da biste se zaštitili, ograničite broj seksualnih partnera i koristite kondom svaki put kada imate seks – ili negujte obostrano monogamnu vezu sa partnerom koji nije zaražen.

Hranite se zdravo: Jedite puno voća i povrća bogatih antioksidantima – i vaša sperma će postati zdravlja.

Održavajte zdravu težinu: Neka istraživanja pokazuju da gojaznost negativno utiče na kvalitet sperme, smanjuje broj i pokretljivost spermatozoida.

Zabranjeno je:

Sperma može biti posebno osetljiva na ekološke faktore, kao što su izloženost visokim temperaturama ili toksičnim hemikalijama. Da biste zaštitili svoju plodnost:

Ne „pregrejavajte se”. Povećana temperatura u testisima može ometati proizvodnju sperme. Nemojte nositi uske gaće ili šorceve. Ako vozite bicikl ili sedite duže vreme, često pravite pauze. Ne stavljajte laptop direktno na krilo. Izbegavajte vruće kupke i saune.

Nemojte pušiti. Muškarci koji puše cigarete imaju veće šanse za mali broj spermatozoida. Pušenje može da smanji pokretljivost spermatozoida i izazove njihove deformacije.

Ograničite količinu alkohola koju pijete. Žestoka pića mogu da smanje kvalitet i kvantitet sperme. Ako baš morate da pijete alkohol, radite to umereno.

Klonite se droga. Kao i cigarete, marihuana može da smanji pokretljivost spermatozoida i izove deformacije spermatozoida. Kokain i heroin takođe ometaju proizvodnju zdrave sperme.

Budite oprezni sa lekovima. Blokatori kalcijumovih kanala, triciklični antidepresivi, anti-androgeni i razni drugi lekovi mogu da doprinesu nastanku problema sa plodnošću. Anabolički steroidi mogu da imaju isti efekat. Lekovi za hemoterapiju i zračenje u lečenju raka mogu da dovedu do trajnog steriliteta. Ako morate da uzimate lekove, pitajte svog lekara o uticaju na vašu plodnost – ili mogućnosti čuvanja sperme pre terapije.

Pazite na toksine. Izloženost pesticidima, olovu i drugim toksinima mogu uticati na količinu i kvalitet spermatozoida. Ako morate da radite sa toksinima, učinite to bezbedno. Na primer, nosite zaštitnu odeću i opremu i izbegavajte kontakt kože sa hemikalijama.