Stručnjaci napravili veštački pankreas

Ekipa stručnjaka iz Strazbura napravila je veštački pankreas čija će klinička ispitivanja na ljudima početi za godinu i po dana, saopšteno je u Strazburu.

Pakreas izgleda kao veoma tanak disk s polupropustljivim zidovima od ćelija embriona. Do sada je uspešno testiran na laboratorijskim miševima. Veštački pankreas je lučio normalni nivo insulina. Sada se ispitivanja sprovode na svinjama, a prvo presađivanje tog organa ne bi bilo pre kraja 2015. i početka 2016. godine.

Klinička ispitivanja, koje je finansira Evropska komisija s 5,5 miliona evra, sprovodiće se u univerzitetskoj bolnici u Monpeljeu i na univerzitetu u Oksfordu.

– Cilj veštačkog pankreasa je da pacijent koji boluje od dijabetesa više ne razmišlja o svojoj bolesti i ne meri stalno nivo glukoze u krvi – izjavila je šefica laboratorije Evropskog centra za
istraživanje dijabetesa Severin Sigrist.

Veštački pankreas je projekat star više od 20 godina i osmišljen je u bolnici Strazbura na čelu s Mišelom Penžeom.

Prema podacima UN, 350 miliona ljudi boluje od dijabetesa širom sveta, a više od 30 miliona je zavisno od insulinske terapije. Dijabetes predstavlja poremećaj nivoa glukoze u krvi do kojeg dolazi kada žlezda pankreas potpuno ili delimičcno prestane da luči hormon
insulin.

 loading...