Najnovija istraživanja pokazala su da elektronske cigarete nisu tako bezopasne, kao što svi misle. Naprotiv, i one sadrže otrovne materije, jednako kancerogene kao i klasične.

Najnovije istraživanje ne dokazuje rizik po zdravlje, jer su testovi obavljeni na samo jednom brendu elektronskih cigareta, a testovi su rađeni iz uzoraka epruveta, a ne na ljudima, piše ‘Dejli Mejl’.

Takođe, ovo istraživanje ne znači da su elektronske cigarete štetnije od običnih. Naprotiv, i u običnim cigaretama nalaze se desetine štetnih materija.

Zapravo, cilj ovog istraživanja bilo je da dokaže koliko smo u zabludi kada mislimo da elektronske cigarete nisu štetne i koliko se malo zapravo zna o njima.

Naime, najveći problem je baterija koja zagreva tečnost u elektronskim cigaretama i tom prilikom ispušta opasnu materiju formadehild, koja je jedna od uzročnika kancera.

– To je alarm za uzbunu. Pod nekim uslovima elektronske cigarete stvaraju više formaldehida nego što ikada želite da vidite – kaže jedan nezavisni stručnjak Stiven Hečt, hemičar i stručnjak koji se bavi istraživanjem duvana na Univerzitetu u Minesoti, komentarišući studiju.

Inače, formaldehid se nalazi u mnogim stvarima, kao što su  pojedini građevinski materijali, sredstva za dezinfekciju i balsamovanje.

Ranije istraživanje o štetnosti elektronskih cigareta sugerisalo je da one sadrže manje formaldehida od običnih cigareta, ali tada je analiziran samo uzorak iz pare. Sada je u istraživanje uvršten i tečni deo koji se zapravo „puši” i rezultati su bili potpuno drugačiji i mnogo alarmantniji.

 loading...