SUVA VAM JE KOŽA I BLED JEZIK? Evo šta nije u redu sa VAŠIM ZDRAVLJEM i kako da to promenite

Naš organizam oko 60 odsto čini voda i svi smo svesni da nam bez nje nema života. Ali, često zbog obaveza ili iz neznanja zaboravljamo da popijemo onu količinu koja nam je svakodnevno potrebna da bismo bili zdravi i da bi naša koža i kosa izgledale sveže. Nutricionista Branka Mirković naglašava kolika je minimalna količina.

Jezik
pixabay.com

Voda je ključna za dobar metabolizam, za sjajnu kosu i zdravu kožu. Ako niste sigurni da li je pijete dovoljno – po sopstvenom telu to možete prepoznati, evo i kako.

Vodu ne može ništa da zameni, eventualno možete popiti čaj ili limunadu. Prosečnoj osobi potrebno je 2 do 2,5 l vode dnevno. Količina se povećava ako se bavimo fizičkom aktivnošću koja izaziva znojenje i jače disanje. Ujutru treba popiti času vode posle buđenja jer noću kroz disanje i normalnu dehidraciju preko kože izgubimo tečnost. Ako vam je koža suva ili se peruta, jezik je promenio boju sigurno je potrebno da pijete više tečnosti. Da bi ste kontrolisali koliko popijete vode u toku dana merite, jer jedino ćete tako biti sigurni. Potrebno je svakodnevno da pijete vodu da bi metabolizam dobro funcionisao – naglašava Branka.

Dakle, nije mit – dve litre vode dnevno je minimum. Sada znate i zbog čega.