SVAKA DRUGA OSOBA IMA OVU BOLEST: Jedan od simptoma je hrapava koža nadlaktice

Dlan
Pixabay.com

Pored toga, osećate neravnotežu tela i nepodnošljive glavobolje?

  

Gluten je sastojak mnogih proizvoda – ječma, pšenice, hleba, testenine, supe, salata I mnoge prerađene hrane.

Možda ljudi nisu najbolje upućeni u to šta se može desiti ako previše konzumiraju hranu koja sadrži gluten. To se zove nepodnošenje glutena, koja dolazi sa nekim ozbiljnim nuspojavama.

Na primer, na telu osobe koja pati od netolerancije glutena pojavljuje se kao hrapava koža (“guščija koža”) na prednjem delu ruku. To znači da vaš probavni sistem radi loše i ne apsorbira onoliko koliko treba, ukazujući na nedostatak vitamina A.

 

Osim toga, možete doživeti mnogo drugih simptoma poput nadutosti stomaka, zatvora, proliva,… Osećaćete se iscrpljeno nakon konzumiranja proizvoda koji sadrži veliku količinu glutena, imaćete nepodnošljive glavobolje i sl.

U najgorem slučaju, postoji mogućnost od neplodnosti, PMS i stvaranje policističnih jajnika. Bol ili upala u kolenima i ostalim zglobovima, neravnoteža u raspoloženju i drugi neurološki simptomi mogu biti znak da vam gluten uopšte ne prija.

Ovi simptomi često mogu insinuirati Ii nešto drugo, ali zato je važno da prvo odete na pregled i ustanovite da li vam prija gluten ili je reč o drugim bolestima.