SVAKA NALEPNICA IMA SVOJE ZNAČENJE: Ovako ćete prepoznati GENETSKI MODIFIKOVANO VOĆE!

Voće
foter/Kurayba

Voće koje kupujemo u supermarketima obeleženo je nalepnicama na koje ne obraćamo previše pažnje. Ipak, svaka deklaracija ima svoje značenje, a prema rečima stručnjaka na osnovo nje se može saznati mnogo o preklu plodova.

 

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgojanja.

Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Nalepnica s četiri broja

Ako voće ima deklaraciju sa četiri broja, i počinje s brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano pomoću veštačkog đubrva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih pedesetak godina. Limun je, na primer, označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Nalepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvek 8. Na primer, takve banane imaju na sebi broj 84011.