Svaka peta osoba u Srbiji gojazna

'Navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou, iako je raznovrsna i pravilna ishrana postala trend u svetu, pa i kod nas' navodi se u saopštenju.

Više od polovine stanovnika Srbije ima problem s prekomernom telesnom težinom, a svaka peta osoba je gojazna, saopštio je danas beogradski zavod za javno zdravlje povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobra.

– Navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou, iako je raznovrsna i pravilna ishrana postala trend u svetu, pa i kod nas – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su izgledi za uspeh edukativnih programa o pravilnoj ishrani veći, ako se s njima započne u najranijem detinjstvu, zbog čega je Zavod pre 15 godina počeo edukaciju zaposelnih u vrtićima.

– Deca lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, naročito ako im se predstave na zanimljiv i kreativan način, što već godinama rade vaspitači i sestre na preventivi, u saradnji sa nutricionistima, u beogradskim predškolskim ustanovama, kroz program Zdrav vrtić – navodi se u saopštenju.

Povodom Svetskog dana hrane, Zavod sutra organizuje manifestacija u vrtiću “Duga” u Surčinu, u kojoj će učestvovati deca iz šest predškolsih ustanova.loading...