SVAKI CENTIMETAR JE VAŽAN: Povećajte svoju visinu uz pomoć ovih pet vežbi!

Naš rast se završava u ranim dvadesetim godinama, a zatim počinjemo da se smanjujemo.

Istezanje
Youtube screenshot

Čovekov rast u proseku se završava oko 18. godine ili u ranim dvadesetima. Zbog nepravilnog držanja i premalo fizičkih aktivnosti koje istežu telo, često gubimo centimetre visine. Donosimo vam listu vežbi uz pomoć kojih ćete maksimalno istegnuti telo i povećati svoju visinu.

1. Preskakanje užeta.

Sjajna vežba za istezanje tela, pogotovo nogu. Uz to što pomaže kod istezanja, takođe “gradi” mišiće.

2. Plivanje

Aktivnost koja je se smatra vežbom za kompletno telo. S obzirom na to da zahteva puno zamaha rukama i istezanje celog tela, može vam pomoći da postepeno povećate svoju visinu. Stručnjaci kažu da je za to potrebno minimalno 1 sat plivanja dnevno.

3. Joga poza “kobra”

Jedna od osnovnih poza u jogi idealna je za produživanje tela zato što tokom izvođenja rasteže kompletnu kičmu. Lezite na stomak, nožne prste i čelo lagano pritisnite na pod, stavite dlanove pored prsa. Savijte laktove i prste držite ravno. Oslanjajući se na dlanove, podignite ramena i prsa s poda.

4. Joga poza “pas koji gleda prema dole”

Kleknite i spustite kukove na pete, pružite ruke u širini ramena daleko ispred sebe. Lagano podižite kolena u vis pokušavajući zadržati u potpunosti ravna leđa, pokušajte pete spustiti na pod. Ruke su ravne, glava je opuštena, ramena široka i udaljena od uha, uvučen stomak i aktivna bedra.

5.'”Viseće” vežbe 

Sve vežbe istezanja na šipkama prilikom kojih telo visi, takođe, istežu telo i ako ih redovno izvodite, možete dodati centimetar svojoj visini.