Svaki drugi čovek na svetu ima HELIKO BAKTERIJU u organizmu! Ako primetite OVE SIMPTOME – i vi ste među njima

Prema statističkim podacima, do dan danas skoro 50 % stanovništva na planeti ima ovu bakteriju u svom organizmu koja ukoliko se ne otkrije na vreme može prouzrokovati neke ozbiljnije zdravstvene probleme poput čira na želucu i druge bolesti gastrointestinalnog trakta.

Pixabay.com

Reč je o anaerobnoj bakteriji koja ne može da preživi u vazduhu. Jedino mesto koje joj odgovara jeste želudačna kiselina u kojoj se i nastanjuje.

Medicina je danas toliko napredovala da je prisustvo heliko bakterije moguće otkriti na različite načine bilo laboratorijskim analizima bilo putem izduvnog testa.

Kako da znate da li imate heliko bakteriju?

Najpre morate da osetite neke od simptoma. Najčešći simptom jeste bol u stomaku, ili želucu naročito tokom noći u stanju mirovanja. Ovde se misli na vrlo nelagodan bol koji može biti praćen nadutošću i gasovima. Lekari često fizičkim pregledom stomaka mogu utvrditi da li je neka osoba zaražena heliko bakterijom ili ne. Nakon toga pacijent se upućuje na ostale analize.

Isto tako, osobe koje imaju učestalu gorušicu kao i potrebu za stalnim podrigivanjem nakon konzumiranja hrane i pića mogu biti kandidati za prisustvo heliko bakterije u svom želucu.

Ostali simptomi su još i mučnina, povraćanje i dijareja.

Ako patite već duže vreme sa nekim od gore navedenih simptoma, savetujemo vas da se konsultujete sa svojim lekarom koji će vam predložiti da li je potrebno raditi test na heliko bakteriju ili ne.

Na koji način se možete osloboditi ove bakterije iz organizma?

Jedini način da potpuno izbacite ovu upornu i neprijatnu bakteriju jeste upotreba adekvatnih antibiotika koje će vam prepisati lekar. Najčešće se radi o kombinovanoj terapiji koja podrazumeva redovno ispijanje antibiotika i nekih drugih preparata, sve u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Ipak, pre prepisivanja terapije lekar mora biti uveren da imate heliko bakteriju. To znači da se ona mora pokazati na nekim od testova.

Izduvni test daje najbrže rezultate

Da li znate da prisustvo heliko bakterije možete otkriti za svega nekoliko minuta i to putem udaha i izdaha? Upravo ovako funkcioniše izduvni test. Naime, pre nego što udahnete i izdahnete u jedan preparat koji će vam na usta staviti lekar morate da popijete određeno sredstvo pomoću kojeg se detektuje nastanjenje ove bakterije u želucu.

Testiranje putem krvi ili stolice takođe daje adekvatne rezultate

Skoro sve laboratorije danas sprovode analize koje mogu ukazivati na prisustvo antitela kada se radi o heliko bakteriji. Dovoljno je da izvadite krv, bilo iz vene ili iz prsta i za kratko vreme dobićete rezultate. Isto tako, putem stolice može se utvrditi prisustvo heliko bakterije u organizmu.

Da li se može preventivno delovati?

Odgovor je – da! Preporuka je redovno održavati higijenu, naročito higijenu ruku i dobro prati voće i povrće sa pijace jer upravo na ove načine možete biti zaraženi. Malo ljudi zna da se heliko bakterija može javiti još u najranijem uzrastu a da se ispolji kroz pojavu simptoma tek nekoliko godina kasnije.

Heliko bakterija se prenosi sa čoveka na čoveka putem pljuvačnih žlezda pa se shodno tome daje savet da se preventivno vodi računa.