Svakog jutra jedite po kašiku maslinovog ulja: 4 efekta će vas zapanjiti već prvog dana!

Maslinovo ulje
Pixabay.com

Jedini uslov jeste da maslinovo ulje bude ekstra devičansko

 

Maslinovo ulje se od davnina koristi u mnoge svrhe – od zdravlja, preko nege do ishrane.

Ono što maslinovo ulje čini super hranom jeste visok nivo mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline i različitih antioksidanata.

Saznajte zašto treba svakog jutra da konzumirate 1 kašiku maslinovog ulja:

Antikancerogeno dejstvo
Svojstva ekstra devičanskog maslinovog ulja su od pomoći protiv nekoliko vrsta raka. Kada su vršena istraživanja, najbolji rezultati su se pokazali u slučaju raka dojek i organa za varenje.

Demencija
Jedan od uzroka Alchajmerove bolesti je povećana akumulacija beta-amiloida u mozgu.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Monro u Luizijani otkrio je da oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju, ima moć da kontroliše nivo beta-amiloida i značajno povećava njegovo čišćenje.

Šećer u krvi
Ekstra devičansko maslinovo ulje je pokazalo sposobnost da smanji učestalost dijabetesa. Maslinovo ulje može da bude od pomoći u lečenju dijabetesa tipa 2, kada se koristi konzumira, ali i koristi za spoljašnju upotrebu.

Krvni pritisak
Studija objavljena u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine, pokazala je da su učesnici sa visokim krvnim pritiskom na kraju smanjili unos lekova, zahvaljujući konzumiranju 30-40 g ekstra devičanskog maslinovog ulja svakog jutra.loading...