SVE ČEŠĆA BOLEST U TRUDNOĆI: Buduće mame o njoj jako malo znaju iako MOŽE DA BUDE SMRTONOSNA

Trudnoća
Pixabay.com

Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, ova bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija u trudnoći, ali i teških hroničnih poremećaja zdravlja kod žene. U poslednjoj instanci može izazvati smrt i trudnice i bebe, ali se i pored ovako ozbiljnih posledica o njoj nedovoljno zna.

 

Prof. dr Ljiljana Mirković, uspešni i cenjeni specijalista ginekologije i akušerstva, zaposlena na Medicinskom fakultetu, u Beogradu i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, u petak je imala promociju svoje autorske knjige – “Preeklampsija”.

Preeklampsija je sve češća i kompleksna bolest u trudnoći o kojoj se nažalost malo zna. Preeklampsija je težak oblik hipertenzije u trudnoći i jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja trudnice i beba.

Sve je češća upravo zbog pojave rađanja u sve poznijim godinama. Karakteriše je visok krvni pritisak, belančevine u urinu i to nakon 20. nedelje trudnoće.

Mehanizam same bolesti vezan je za posteljicu, a kao glavni simptomi su bol u gornjem delu trbuha (zbog oticanja jetre), povraćanje, oticanje, pa sve do epileptičnih napada, smetnja sa vidom, disanjem…

U rizičnu grupu spadaju žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska, koje prvu trudnoću nose u trenutku kada već imaju preko 40 godina, one koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju, žene koje imaju prekomernu telesnu težinu, hronične bubrežne bolesti, dijabetes…

Redovne kontrole krvnog pritiska najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. Trudnice treba da vode računa o ishrani, ostave alkohol i cigarete, smanje unos soli, izbegavaju masna i začinjena jela.

 

Dr Ljiljana je svojom knjigom pre svega htela da olakša posao i edukaciju svojim kolegama. Bavi se ginekologijom oko 3 decenije, a svoju karijeru je podredila i istraživanju i učenju o ovoj bolesti sadašnjice.

Doktorka tvrdi da ova knjiga nije namenjena samo stručnjacima, već je lako shvatljiva i za pacijente.