SVE JE TO U GLAVI? Proverite da li ste skloni psihosomatskim oboljenjima

Da li je svaki čovek u određenom trenutku svog života sklon psihosomatici ili postoje određeni tipovi ličnosti i stresnih situacija koje provociraju ovakvu vrstu tegoba?

Depresija
Pixabay.com

Možemo reći da niko nije potpuno imun na psihosomatsko oboljenje u smislu da ne postoji mogućnost da se ono razvije. Ali postoje ljudi koji su skloniji tome, po svojoj predispoziciji, ali i psihološkom sklopu ličnosti.

Generalno, ukoliko se psihološki zadaci ne ispunjavaju psihološkim mehanizmima, ukoliko se unutrašnja tenzija i konflikti, dugotrajne neprijatne ili intenzivne emocije ne obrađuju psihološkim mehanizmima na adekvatan način, telesni nivo se prekomerno troši, pa određeni organi, ili sistem organa, trpe štetu koja prerasta u manifestaciju poremećaja ili oboljenja.

Određeni tipovi ličnosti imaju i svoje slabe tačke, tendencije u ponašanju i emocijama, pa se za njih vezuje i određena simptomatologija.

Najčešće se u istraživanjima u ovom kontekstu pominje tip A ličnosti, karakter koji je takmičarski nastrojen, ambiciozan, energičan, vredan, radan i odgovoran, ali njihova nemogućnost da adekvatno i uvremenjeno ispolje ljutnju dovode do trpljenja, ključanja, a zatim eksplozivnog ispoljavanja ljutnje, što je obično na neprimeren način učinjeno, nakon čega sledi kajanje.

Ovaj tip ličnosti se najčešće može naći na koronarnim odeljenjima i kod osoba koje imaju hipertenziju, povišeni holesterol, pojačano lučenje želudačne kiseline, čir na želucu.

Tako su i drugi tipovi ličnosti skloni razvoju određenih oboljenja, a svima je zajedničko da se preventiva sastoji u razvoju mehanizama i sposobnosti za adekvatnu obradu i ispoljavanje emocija.