SVE NUSPOJAVE ASTRAZENEKE: Hrvatska doktorka otkrila šta očekivati NAKON vakcinacije

Doktorka Jelena Krajačić-Bucić iz HALMED-a istakla je da u Hrvatskoj do sada nije prijavljen tromboembolijski slučaj, nego da se te prijave odnose na druge zemlje koje su koristile vakcinu AstraZeneke.

Beoinfo

“U Hrvatskoj nije prijavljen tromboembolijski slučaj, sve ove pojave su vezane za primenu vakcine AstraZeneke u drugim zemljama EU. S obzirom na to da je serija o kojoj se radi ima milon doza, za očekivati je da će se pojavljivati nuspojave prema onim nuspojavama koje su opisane u informacijama o leku. Stoga ove nuspojave, s obzirom na to da nisu uključene u informacije o leku, one se posebno trenutno razmatraju i ocenjuju pri Evropskoj agenciji za lekove. Za sada, preliminarni rezultati ne dovode do uzročno posledične veze sa primenom vakcina”, rekla je Krajačić-Bucić.

Više od 350 nuspojava

Istakla je da se vakcinisanje AstraZenekom u EU može nastaviti.

“Preporuka EMA-e je da se vakcina i dalje može primenjivati bez opasnosti od rizika razvoja takvih nuspojava.”

Krajačić-Bucić je otkrila i koje se nuspojave najčešće javljaju nakon vakcinisanja AstraZenekom.

“Do sada je zaprimljeno nešto više od 350 nuspojava koje su u 90 odsto slučajeva blage. Odnose se na glavobolju, drhtavicu, umor, bol u mišićima, zglobovima, povišenu temperaturu, a 10 odsto slučajeva su nešto malo veće nuspojave, njih trenutno proučavamo. Ono što se može potvrditi jeste da su te nuspojave u skladu sa opisanim nuspojavama u informacijama o leku, a slične su i nuspojavama koje se odnose na ostale vakcine koje su trenutno u primeni”, objasnila je Krajačić-Bucić.

U Hrvatskoj bez fatalnih ishoda

“Na lekaru koji daje vakcinu je da temeljnim analizama proceni rizik. S obzirom na to da se pojava tromboembolije nezavisno od vakcinisanja pojavljuje u populaciji u velikom broju slučajeva, lekar opšte prakse mora proceniti rizik. No, u ovom trenutku nije dokazana uzročno posledična veza, tako da je i dalje preporuka da se vakciniše tom vakcinom bez sigurnosnih problema”, istakla je Krajačić-Bucić.

Navela je i koje su to do sada prijavljene nuspojave nakon vakcinisanja.

“U odnosu na sve do sada primenjene vakcine protiv koronavirusa , oko 10 odsto se svrstava u teže nuspojave, a to podrazumeva prvenstveno alergijske reakcije koje se odnose na svrab i osip. Te reakcije se relativno brzo i bez terapije povlače. Što se tiče malo težih alergijskih reakcija, tu  možemo svrstati i anafilaktičke reakcije. Međutim, do sada je utvrđena samo jedna anafilaktička reakcija na vakcinu AstraZeneke i sada se ispituje detaljnije ta povezanost, a kod Fajzera se dokazala jedna anafilaktička reakcija”, rekla je Krajačić-Bucić.

Slobodan je primio KINESKU VAKCINU i merio je antitela posle OBE DOZE! Do detalja je objasnio ŠTA SE DOGODILO (FOTO)