SVE TAJNE RINOPLASTIKE: Estetski hirurg za DNEVNO.RS otkriva kako da znamo da li nam ZAISTA treba OPERACIJA NOSA

"Najvažnije je zadržati sopstvenu lepotu, sopstveni identitet."

Nos
Pixabay.com

Dr Violeta Skorobać Ašanin je poznata u svetu međunarodne plastične i estetske hirurgije po celom spektru operacija. Dr Skorobać Ašanin, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, vešta je u raznim aspektima plastične hirurgije kojom se bavi već 17 godina u svojoj privatnoj praksi, postižući vrhunske rezultate.

Stručnjak je za uvećanje grudi, estetske operacije lica – uključujući operacije nosa, abdominalnu hirurgiju, transfer masti i oblikovanje tela.

Za portal Dnevno.rs govorila je o rinoplastici – operaciji nosa, otkrivajući nam kako da procenimo da li nam je ona zaista potrebna i kako teče oporavak od ovog zahteva.

  • Kako da znamo da li zaista želimo promenu na svom licu kao što je rinoplastika, odnosno kako da znamo da li nam je ta promena neophodna?

Nos zauzima centralnu poziciju na licu i daje lični indentitet, ulepšava ga ili ga pak naružava. Kada posmatramo sa te strane odlučujemo da li da operišemo nos i kakvu promenu želimo da napravimo na svom licu.

Sa druge strane, ona nam je neophodna kada imamo problem sa disanjem tada je ovakva vrsta operacije neophodna i naziva se septorinoplastikom – istovremeno se koriguje i nosna pregrada i nos.

Noss
Pixabay.com
  • Prema Vašem mišljenju, koliko mediji, društvene mreže i bjuti blogerke kojih ima sve više utiču na “idealnu lepotu” i sliku koju mladi stvaraju o estetici?

Mediji i društvene mreže u celosti vladaju javnim mnjenjem, tako da su masovne manipulacije vrlo jednostavne, a samim tim i dostupne zbog široke zastupljenosti plastične hirurgije. Međutim, koliko god mogu da donesu dobrog, oni donose i loše jer stvaraju neistinitu sliku. Nije sve primenjivo na svakome, niti moguće.

Pokušavaju da copy-paste tehnikom standardizuju lepotu koja je u potpunosti individualna, sa jedne strane, a sa druge da operaciju koja je izuzetno kompleksna i zahtevna banalizuju i naprave jednostavnom, što ona svakako nije.

  • Koja je najvažnija stvar koje treba da budemo svesni pre nego što operišemo nos?

Pregled je esencijalan, dobar pregled i dijagnostika samog problema, razmena mišljenja između doktora i pacijenta i usaglašavanje – sve to je neophodno za dobar ishod operacije. Pogledati dovoljan broj fotografija sa sličnim nosevima i mogućim rezultatima je takođe neophodno pre odluke o operaciji i izboru hirurga. Uz to, savremene operacije zahtevaju hirurške veštine – ne samo na nosu već i na nosnoj pregradi, kao i razumevanje statike nosa i na koji način pojedne promene i pomeranja dugoročno utiču na rezultat.

Lice
Pixabay.com
  • Koliko traje postoperativni period i koje su to promene sa kojima moramo da se suočimo?

Neposrednim postoperativnim tokom se smatra period nošenja imobilizacije koji traje nedelju dana. Nakon toga postoje ograničenja kojih bi pacijent trebalo da se pridržava, na primer – od načina i količine vežbanja ili izlaganja pojačanoj fizičkoj aktivnosti, načina obrade hrane, nošenja naočara, jednostavno rečeno investicija mora da se čuva i održava u dobrom stanju. Nos je neophodno u prvih mesec dana negovati, a sluzokožu vlažiti i mazati.

  • Da li je tačno da se krajnji rezultati rinoplastike vide tek nakon godinu dana?

Nos se dugo menja, kroz godine se dinamično menja sa ostalim strukturama lica, ali možemo reći da bilo koja dodatna intervencija na nosu ne bi trebalo da se obavi do definitivnog nestanka otoka i potpune stabilizacije nosa, a to je period od godinu dana.

  • Da li je tačno da naočare za sunce ne smeju da se nosi narednih šest meseci?

To je deo pažnje koju moramo da poklonimo nosu – da na njega ne vršimo nikakav pritisak. Naočare su teške i permanentnim nošenjem prvih šest meseci mogu da dovedu do promena na nosu.

Leto
Pixabay.com
  • Da li je tačno da rinoplastika može da izmeni glas, kao i da je moguće da se pojavi otežano disanje?

Šupljina kao što je nosna učestvuje u rezonanci vazduha, pa tako utiče i na boju glasa. Često možete da čujete da neko priča unjkavo, ili kroz nos, koji svakako izmeni boju glasa. Ako se operacija ne uradi dobro ili se ne prepozna problem na nosnoj pregradi pre operacije i ona se ne preuredi ili stabilizuje u odnosu na operaciju koja se obavlja na nosu, otežano disanje nastaje kao jedna od komplikacija. Zato je izbor veštog hirurga esencijalan.

  • Savršeni nos ne postoji, kao ni savršeno lice. Vi niste pobornik ni toga da Vam neko donese fotografiju supermodela i kaže “E, tako želim da izgleda, ovo je nos koji hoću“. Na koji način vi predložite potencijalnu buduću sliku nosa svom pacijentu? Kako pacijent može da zna, makar otprilike, kako će sve to na kraju izgledati?

Zadržati sopstvenu lepotu je najvažnije, sopstveni identitet, prepoznavanje svoga lika ujutru u ogledalu. Ne postoje dva ista čoveka, nosa ili oka, shodno tome najbolje je da hirurg prikaže pacijentu svoje rezultate sličnih noseva i da na taj način omogući pacijentu da predvidi potencijalni postoperativni izgled nosa.