Sve užasne posledice solarijuma

U solarijume treba odlaziti oprezno i zbog toga što u većini ne radi dovoljno edukovano osoblje

Oko upotrebe solarijuma postoje brojne zablude. U njima ne može da se pocrveni, ali zbog pojačanog zračenja postoji mogućnost za pojavu opekotina, a na kraju i raka kože, upozoravaju stručnjaci. Pogotovo ako se odlazi u turbosolarijume, koji su izuzetno opasni, jer je stepen zračenja mnogo veći nego u prirodnom spektru sunca. Ni klasičan solarijum nije apsolutno bezopasan. U njemu se za samo 15 do 30 minuta boravka može primiti 10 do 12 puta veća količina energije, nego što je koža, inače, apsorbuje ako se osoba sunča tokom celog dana u prirodi. Ili, 10 do 15 minuta boravka u klasičnom solarijumu je kao deset dana normalnog sunčanja u prirodi.

Jedino za osobe koje imaju psorijazu, a kojima se preporučuje PUVA terapija, solarijum predstavlja vid terapije za lečenje. Kod zdravih osoba, osim estetske, druga korist ne postoji. Istina je da se dobije lepa tamna boja, ali ona nije nikakva barijera da se neće izgoreti na suncu. U pripremi za letovanje nema nikakvog efekta, ali zato ima za rak kože i razne infekcije, jer UV zraci uništavaju imunitet, zbog čega osobe postaju podložnije čak i za banalne infekcije, pišu Večernje Novosti.

U solarijume treba odlaziti oprezno i zbog toga što u većini ne radi dovoljno edukovano osoblje. To je veoma važno zbog kontrole vremena izlaganja i intenziteta zračenja koji je sve veći. Ne postoji ni uvid da li se u solarijumima koriste naočare za sunce, koje su, inače, obavezne, baš zbog intenzivnog zračenja.