‘SVEMOGUĆI’ ASPIRIN: Ne otklanja samo glavobolju i malaksalost, evo ŠTA SVE ovaj lek još može!

Devojka
Pixabay.com

Osim što uklanja bol i snižava temperaturu, aspirin je koristan i za stvari koje nam nikad ne bi pale na pamet. Odličan je za negu problematične kože, uklanja perut i mrlje od znoja na majicama, ublažava ubode komaraca te podstiče rast biljaka u bašti.

 

Evo šta sve može aspirin kada govorimo o svakodnevnim problemima:

Nega problematične kože

Acetilsalicilna kiselina iz aspirina pomaže da se ukloni višak ulja sa kože te kod uklanjanja mrtvih ćelija sa njene površine. Stručnjaci kažu da je odličan u lečenju akni jer smanjuje mogućnost zapušenja pora. I ljudi koji imaju psorijazu mogu da olakšaju tegobe pomoću aspirina, na primer, da smanje svrab kao i crvene mrlje na koži.

Oprostite se od SALA NA STOMAKU jednom zauvek: Recept britanskog HOMEOPATE koji je OBIŠAO PLANETU

Maska za kožu od aspirina

Stavite pet aspirina u šoljicu i dodajte oko pola decilitra tople, destilovane vode. Dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Možete da dodate i kašiku meda jer je i on jako dobar za kožu. Masku nanesite na problematične delove kože i ostavite da deluje deset minuta. Isperite toplom vodom.

Pomaže kod peruti 

Usitnite dva do tri aspirina i pomešajte sa količinom šampona koju koristite za jedno pranje. Mešavinu dobro umasirajte u kosu  i ostavite da deluje tri do pet minuta pre ispiranja. Aspirin će doprineti smanjivanju upale vlasišta, a time i manjem stvaranju peruti.

RETKO KOJI PUŠAČ ZNA ZA OVO: Na šta se ZAISTA odnose oznake katrana i nikotina na paklici?

Ublažava reakcije nakon uboda

Aspirin je zbog svojih protivupalnih svojstava odličan i kod smanjivanja crvenila, otoka i bola nakon uboda komaraca. Recept je jednostavan – navlažite jedan aspirin, stavite ga na mesto uboda i zalepite flasterom. Ostavite da deluje nekoliko minuta i biće vam lakše.

Evo šta još može aspirin:

  • Uklanja mrlje od znoja sa odeće

Usitnite tri aspirina i pomešajte sa pola šoljice tople vode. Deo odeće na kojem je mrlja od znoja potopite u tu smesu i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga operite na uobičajen način. Ista smesa ukloniće i mrlje od nikotina, trave, ali u tom slučaju je dovoljno potopiti mrlju na 15-ak minuta pa oprati.

  • Pomaže pri rastu biljki 

Aspirin sprečava nastanak gljivica što je važno za rast biljaka u bašti ili u teglama na balkonu. Otopite jedan aspirin u litri tople vode, tečnost stavite u bocu sa sprejem i poprskajte po biljkama. Takođe, ako otopite komadić aspirina u vazi s vodom, sečeno cveće će trajati duže.