Svi imamo POLUMESEC NA NOKTIMA: Evo šta sve otkriva taj NAJVAŽNIJI DEO!

Nokti
Freedigitalphotos.net/kibsri

U alternativnoj medicini veruje se da lunula može da otkrije neke veoma važne informacije o vašem celokupnom zdravlju.

 

Ovaj deo u obliku polumeseca je osnovni deonokta, ali koje je njegovo pravo značenje?

1. Ovo beličasto područje na vašim noktima je osetljiv i značajan deo strukture nokta, koji nikako ne sme biti oštećen.

2. Naziva se lunula (na latinskom znači “mali mesec”) i to je veoma osetljiv deo nokta.

3. Bela boja ovog “polumeseca” je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma “krije” krvne sudove koji se nalaze ispod.

4. Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može delimično ili u potpunosti da prekriva lunulu.

5. Lunula je zapravo vidljivi deo korena nokta i ne bi trebalo da bude oštećen na bilo koji način, jer ako se ošteti vaš ceo nokat će biti deformisan.

6. U alternativnoj medicini veruje se da lunula može da otkrije neke veoma važne informacije o vašem celokupnom zdravlju. Na primer, tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok bleda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa. Ako lunula kod neke osobe ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti.

7. Nedostatak lunule ili vrlo mala lunula obično ukazuje na loše varenje koje može da bude izazvano zbog sporog metabolizma i velike količine otrova.

8. Kineski medicinski stručnjaci još napominju da svaki zdrav čovek ima sedam ili osam lunula na noktima. Ako imate lunule samo na palčevima, to znači da vaši bubrezi otkazuju.

9. Normalan nokat treba da bude ružičast, čvrst i lučnog oblika, a lunula jasno vidljiva na noktima. Lunula pokazuje koliko ste zdravi i energični. Što više energije imate, lunule su belje. U suprotnom, biće tamnije.

10. Lunula treba da iznosi 1/5 nokta i da ima oštre i čiste ivice. Ako ste bolesni, lunula će vam to pokazati promenom boje ili smanjenjem. Kada se telo oporavi, lunula će ponovo da izraste na gore.