SVIMA JE POTREBNA: Biljka koja rešava NEPLODNOST, ali i još jedan veliki problem!

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja

Printscreen You Tube Moj svet biljaka

Malo ko bi poverovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna, pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan.

Spatifilum ima još jedan popularan naziv – ženska sreća. Postoji verovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj devojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život i udaće se. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dete.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Kako spatifilum neutrališe zračenje?

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja, već i najlepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni beli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Zbog svojih otmenih belih cvetova (nalik kalama) koji se elegantno ističu nasuprot sjajnim, tamnozelenim listovima, spatifilum spada u red popularnih dekorativnih biljaka koji oplemenjuju i čine prostor lepšim.

Ispravno gajenje biljke

Dekorativni spatifilum će odlično uspevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vetra i promaje. Zimi ova biljka traži umerenu temperaturu koja ne sme biti niža od 15 Celzijusevih stepeni. Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvetanja, treba zalivati najmanje tri puta nedeljno. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba ređe zalivati mada se ne treba dopustiti da joj se koreni potpuno osuše. Ako je biljka prerasla saksiju, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Pre početka vegetacije, u februaru ili martu, podelite busen na dva ili više delova i posadite ih u zasebne saksije odgovarajuće veličine.

Supstrat, presađivanje i prehrana

Spatifilum voli dobro dreniran supstrat bogat humusom, uz malo peska ili treseta sa dodatkom kore drveta. Na dno saksije poželjno je staviti drenažni sloj (kamenčići, stiropor, šljunak). Ostaviti zemlju da se prosuši između dva zalivanja, u protivnom može doći do truljenja korena, jer je spatifilum veoma osetljiv, pa ako počne da vene proveriti da li je koren čvrst i svetao, a ne vlažan i gnjecav.

Spatifilum se presađuje tek kada preraste celu saksiju. Pravo vreme za presađivanje je kada biljka popije svu vodu u roku od 2 do 3 dana kojom je zalivena, pa je to znak da joj je potrebna veća saksija. Presađivanje je najbolje vršiti jednom godišnje, u martu ili aprilu i to za broj veću saksiju, a ne u preveliku. Nakon presađivanja ruke obavezno oprati vodom, jer može doći do nadražaja kože, usled njegove blage toksičnosti. Spatifilum je osetljiv na hemijska đubriva, pa se preporučuje upotreba organskih tokom proleća i leta da bi imala energije za cvetanje.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se vrši deljenjem mladih bočnih izbojaka, posle cvetanja ili semenom. Odraslu biljku spatifiluma izvaditi iz saksije, podeliti na tri dela i posaditi u supstrat za cveće sa dodatkom treseta, kao tri zasebne biljke.

Ukoliko u domu imate kućne ljubimce, pse ili mačke, držite ih dalje od ove biljke jer su njegovi listovi blago toksični, pa ukoliko se pojedu u većoj količini mogu izazvati bol u ustima i grlu. Držati van domašaja male dece.