Svoje SLUŠKE dajete drugima? Evo zbog čega to NIKAKO i NIKADA VIŠE ne smete da radite!

Slušalice
Printscreen/Youtube

Portal Metro donosi zanimljivu priču o istraživanju na temu deljenja slušalica među korisnicima i zašto to nikad ne bismo trebali da radimo. Često u žurbi ili nedostatku upotrebimo kolegine slušalice, viđamo klince po gradu kako šetaju sa jednom bubicom kod jednog, a drugu kod drugog deteta ili kod kuće na brzinu stavimo dečije ili nečije drugo sluške samo da čujemo nešto.

 

Prema istraživanju BuzzFeed-a i Univerziteta u Arizoni, slušalice nikad ne bismo trebali da delimo ni sa kim – ni velike, a ni bubice, posebno. Ušna školjka i posebno unutražnjost uveta su prirodno prekriveni slojem „voska“, na koji se lepe bakterije i slojevi mrtvih ćelija. Slušalice direktno „naležu“ na uvo, bubice ulaze u njega i taj sadržaj prenosi se s njima u manjim ili večim količinama na drugog korisnika.

Pomenute bakterije, iako prirodno pripadaju tu gde jesu mogu u organizmu drugog korisnika da izazovu različite komplikacije, kakve su osip, svrab, infekcije kože ili čak upalu uveta, što svakako nije dobro.

Čistite redovno slušalice!

Na vatu kapnite nekoliko kapi alkohola ili sredstava za dezinfekciju i prebrišite pažljivo slušalice u potpunosti – glavu, gajtan i zvučnik, pazeći da voda ne dospe u zvučnik. Ovo bi trebalo da radite makar jednom nedeljno, savetuju stručnjaci za javno zdravlje Univerziteta u Arizoni.