– Kako se u medijima stalno reklamiraju neke kreme i vaginalete protiv svraba, verovala sam da su moji intimni problemi česti, pa nisam brinula – kaže ona za parenting.au.

Tek kada je 2016. godine, kako kaže, osetila da tegobe postaju neizdržive, i ponovo se bacila u potragu za dijagnozom, naišla je na lekara koji je otkrio šta joj je. U pitanju je bio karcinom vulve.

Sve je počelo u 12. godini

Kler je imala svega 12 godina kad joj je konstatovan lichen sclerosis, kožna bolest koja uglavnom pogađa odrasle žene i najčešće se javlja u području vagine i anusa. Simptomi su najčešće svrab, peckanje i bol u zahvaćenim područjima.

Ovo oboljenje se često vraća nakon lečenja i ostavlja bele tragove po koži.

Kako je Kler objasnio lekar koji je i otkrio da boluje od karcinoma vulve, ta konstantna oštećenja kože u kombinaciji sa preaktivnim imunim sistemom ili disbalansom hormona doveli su do dijagnoze kancera.

Kler se danas bori sa kancerom i pokušava da putem interneta skrene pažnju ženama da ne zanemaruju ove i slične simptome, već da sve neuobičajeno prijave lekaru i ne odustaju dok ne dođu do dijagnoze.loading...