SZO izdao upozorenje: Raste broj mališana obolelih od zarazne bolesti

Broj slučajeva morbila u ogromnom je porastu širom sveta, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljenom u sredu u Ženevi.

boginje
commons.wikimedia.org/Jonnymccullagh

Broj prijavljenih slučajeva malih boginja u prva dva meseca 2022. bio je 79 odsto veći nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izveštaju. Razlog porasta je taj što se premalo dece vakciniše, delom zato što su kampanje vakcinacije prekinute tokom pandemije kovida 19, a delom zbog toga što su zemlje bile prisiljene da preraspodele novac za druge probleme, saopštila je SZO.

Sukobi i ratovi u Ukrajini, Etiopiji, Somaliji i Avganistanu prisilili su milione ljudi da napuste svoje domove. Deci je uskraćeno vakcinisanje i često su primorana da žive u prenatrpanom smeštaju. Pojava velikih epidemija ove vrlo zarazne bolesti predstavlja opasnost, posebno nakon ukidanja mera socijalnog distanciranja uvedenih zbog pandemije. Morbile se šire kapljičnim putem pri govoru, kijanju ili kašljanju.

Infekcija počinje simptomima sličnim gripu, nakon čega sledi osip na koži, a može dovesti do upale pluća, upale srednjeg uha ili čak mozga. Bolest može biti smrtonosna i može oslabiti imuni sistem pa tako zaraženi postaju podložniji drugim bolestima. U 2020. godini 23 milliona dece nije primilo preporučene vakcine, što je više nego bilo koje godine od 2009. U januaru i februaru 2022. godine prijavljeno je 17.338 slučajeva malih boginja. U razdoblju od aprila 2021. do aprila 2022. zabeležena je ukupno 21 velika epidemija morbila, većina njih u Africi i istočnom Mediteranu, navodi se u izveštaju.