Tajna dejstva magične biljke: Ukoliko je pravilno koristite, pucaćete od zdravlja!

Efikasno čisti krv, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija i kamena iz bubrega. Mladi listovi po ukusu podsećaju na spanać, ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C.

Za koprivu (Urtica dionica) znaju svi, a većina je zaobilazi u širokom luku jer žari kožu i izaziva plikove. Međutim, veoma je cenjena zbog lekovitih svojstava, koja je savremena medicina dokazala. Prirodan je lek za malokrvnost, opadanje kose, reumatizam i oboljenja zglobova, groznicu, čir na želucu, nesanicu, nervozu…

Veoma je rasprostranjena i raste kao korov u baštama, pored ograda, puteva… U proleće se bere lišće, od proleća do jeseni se vadi korenje, dok se seme uzima isključivo u avgustu.

Ima visoku vitaminsku vrednost, pa je preporučuju u ishrani. Sadrži mnogo belančevina, ugljenih hidrata, masti, a od minerala kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantotensku kiselinu, lecitin, tanin. Ima više vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka, ali na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.

Kopriva je savršen čistač krvi, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Bogata je hlorofilom koji pomaže da se obnove oštećene ćelije i poboljšava snabdevanje mozga kisonikom. Idealna je namirnica za proleće, mladi listovi po ukusu podsećaju na spanać, ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C. Semenke imaju aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se isprže. Cvetovi se takođe koriste za jelo i vrlo su aromatični. Sveže listove je najbolje spremati kao spanać, a osušeni se koriste kao začin ili za čaj. Vlakna koja žare, uništavaju se blanširanjem u vodi, a ubrani vrhovi se prelivaju vrelom vodom.

Zbog izuzetnog kvaliteta, bečki lekar Bankhofer preporučuje supu, pire, pastu verde i čaj od koprive. Listovi ove biljke mogu da se dodaju u razna variva, čorbe, salate, pošto se prethodno preliju vrelom vodom da ne žare. Osobama sa kamenom u bubregu preporučuje se da je pripremaju kao spanać.

Za pastu verde listovi se dobro operu, sitno iseckaju, kratko prokuvaju i ispasiraju u kašu sa maslinovim uljem i čenovima belog luka. Zatim se prelije preko vrele testenine.

Čaj od koprive se priprema tako što se puna supena kašika, dobro opranih i sitno iseckanih listova prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 60 do 90 sekundi. Pije se kada se malo prohladi, u malim gutljajima. Profesor Bankhofer proporučuje da se uzima tako nekoliko dana, a tvrdi da podiže imunitet i energiju, prija žučnoj kesi, bubrezima i jetri.

Ublažava prolećne alergije

Naučna istraživanja dokazala su da je kopriva delotvorna kod prolećnih alergija. Ali, pre nego što počnete da koristite sirup, ekstrakt ili čaj, bitno je da se konsultujete sa lekarom ili homeopatom. Zbog velike količine kalijuma deluje kao diuretik, pa ublažava upalu mokraćnih puteva i sprečava nastanak kamena u bubregu. Gvožđe u čaju od ove biljke pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, olakšava organizmu snabdevanje kiseonikom, a sprečava da dođe do anemije. Kao čistač krvi, pomaže i kod problema sa aknama i bubuljicama. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Za želudac i jetru

Posebno je delotvoran čaj od cele biljke. Sprema se tako što se u dva litra vode stave tri supene kašike usitnjene koprive i ostave da odstoje 10 do 12 sati. Nakon toga, kuva se poklopljeno oko 30 minuta. Kada se ohladi, procedi se i pije jedna šolja tri puta dnevno, pre jela. Čisti pluća od sluzi, kao i creva, jetru i želudac.

Prolećna čorba:

Potrebno je: 500 g mlade koprive, 2 kašike ulja, 2 kašike zobenih pahuljica, kašika brašna, 1 dl kisele pavlake ili mleka, čen belog luka, so, biber, kašika seckane mirođije.

Priprema: Koprivu operite i skuvajte u kipućoj vodi. Zatim ocediti i isckajte sitno kao listove spanaća. Napraviti prvo laganu zapršku od ulja, brašna i čena belog luka, pa dodajte koprivu, dinstajte kratko, zatim nalijte hladnu, pa toplu vodu. Ostaviti da se kuva 10-ak minuta, dodajte zobene pahuljice, promešajte i čim provri sklonite sa ringle. Posolite i pobiberite po ukusu, na kraju začinite kiselom pavlakom ili mlekom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta, pospite mirođijom i poslužite.