TAJNA DUGOVEČNOSTI: Najstarije žene na svetu otkrile kako su “PREVALILE STOTU”

baka
Pixabay.com

Koja je tajna dugog i srećnog života? Zavisi od toga koga pitate.

 

Od veza i prijateljstava do navika u ishrani, svi tražimo najbolji način da što duže ostanemo zdravi. Za portal “Marie Claire” neki od nastarijih ljudi na svetu otkrili su svoje tajne dugovečnosti. 

Flosi Diki, 110 godina 

Jedna od najstarijih osoba na svetu je na pitanje o tome kako je tako dugovečna izjavila:

Ne znam, ne borim se. Ja živim!

Ova baka poznata je i po YouTube kanalu, a njene omiljene aktivnosti su odmaranje i spavanje. 

Agnes Fenton, 110 godina 

Agnes Fenton iz Nju Džerzija nikada nije imala decu. Ističe da svoju dugovečnost duguje tome što svaki dan popije tri limenke svetlog piva i čašicu viskija. Ipak, kaže da u poslednjih nekoliko godina pije manje, jer joj se smanjio apetit. 

Ema Morano, 115 godina 

Gospođa iz Italije smatra da je stigla u tako duboku starost zahvaljujući sirovim jajima i tome što nema muškarca u životu. Najstarija osoba u Evropi počela je da jede sirova jaja još kao tinejdžerka, jer joj ih je lekar preporučio zbog anemije. Ranije je jela tri sveža jajeta na dan, a u poslednjih nekoliko godina samo dva. Nakon neuspelog braka koji je okončan 1938. godine, Morano ističe da je imala neke veze, ali se više nikada nije udala.

Nisam htela da bilo ko upravlja mojim životom – kaže ona. 

Džesi Galan, 109 godina 

Najstarija žena u Škotskoj je takođe većinu života provela bez muškarca i slično se hranila. 

Moja tajna za dug život je držati se podalje od muškaraca. Oni samo donose nevolje, a nisu vredni toga. Takođe, uvek sam mnogo vežbala, svakog jutra jela činiju ovsene kaše i nikad se nisam udala – objasnila je Galan. 

Elizabet Salivan, 104 godine 

Ova gospođa iz Teksasa objašnjava kako je doživela starost uprkos tome što svaki dan popije tri limenke gaziranog pića. 

Svaki lekar koji me vidi kaže da će me to ubiti. Na kraju umru oni, a ne ja. Znači da negde postoji greška – kaže Salivan. 

Suzana Mašat Džouns, 115 godina 

Mašat Džouns svoju dugovečnost pripisuje slanini i životu bez dece. Džouns objašnjava da svako jutro jede slaninu, a budući da nikada nije imala dece, svojom ušteđevinom je platila fakultete sestričnama. 

Vajolet Mos Braun, 117 godina 

Poznata kao “Teta V”, gospođa s Jamajke kaže da jede i pije sve, sem svinjetine, piletine i ruma. 

Florens Bers, 100 godina 

Florens smatra da svako može doživeti stotu. Ona objašnjava da je ona to postigla tako što je svaki dan pila po čašu vina, a izbegavala je salame.