TAJNA VITKOG STASA: Dovedite liniju do SAVRŠENSTVA pomoću pravila francuske dijete

U ovome leži odgovor na pitanje - "zašto se Francuskinje ne goje?!"

Pixabay.com

Zavodljive i vitke Francuskinje, čija životna filozofija “joie de vivre”, odnosno užitak življenja, znači da one jedu glavom, a ne želucem. Uživaju u hrani, vinu, čokoladi, ne goje se.

Mireille Guiliano, autor knjige “Zašto se Francuskinje ne debljaju” piše o sveobuhvatnom pristupu življenja koji je osmislila.

Pristup je sadržan u takozvanoj dijeti Francuskinja, koja nudi razne strategije načina života ženama koje žele smršaju do 15 kilograma.

Konačan cilj plana od četiri faze je postizanje svojevrsnog “francuskoga mentalnog zena”, odnosno doživotno stanje neopterećenog uživanja u slasnim zalogajima – dok su oni samo zalogaji.

Nema uskraćivanja – dozvoljena je i omiljena hrana, ali u malim obrocima.

Prema tom “inteligentnom” pristupu jelu, koji uključuje kontrolisanje porcija kako bi se sporo i dugoročno promenio izgled, zagovara se stav “umesto da jedete ono što ne volite, jedite ono što želite”.

Prva faza je tronedeljna inventura obroka, osvešćuje. Bitno je da spoznate i vrednujete navike i prepoznate namirnice koje previše jedete. Kada spoznate želje, ciljeve, greške i preterivanja, prelazi se na drugu fazu koja se zove preslagivanje.

Može da traje od mesec dana do tri meseca, a uključuje postupno menjanje načina ishrane. Orjentacija je na kvalitetu, a ne na količinu pojedene hrane. U toj fazi važno je jesti raznoliko, ali zdravije, razviti dobre navike kao što je redovni obroci, pijenje vode i opušteno jedenje.

U trećoj fazi stabilizacije dopuštena je sva hrana, ali u odgovarajućim količinama.

U završnoj, četvrtoj fazi postignuta je željena težina, a prehrambene navike prilagođene su ukusu i potrebama ljudi.

PRAVILA

1) Izbegavajte krajnosti gladovanja i pretrpavanje hranom.

2) Ne opterećujte se jelom i dijetom.

3) Ne preskačite obroke i ne uskraćujte sebi hranu.

4) Jedite orahe kao užinu ili ih pospite po hrani.

5) Na dan jedite tri obroka koji sadrže ugljene hidrate, belančevine i masti.

6) Redovne obroke ne menjajte pićima kao što je frapeili smuti.

7) Jedite jogurt s aktivnim kulturama.

8) Ne “pretrpavajte” se hranom i ne namećite sebi osećaj krivice.

9) Uživajte u hlebu i umerenim količinama čokolade.

10) Jedite što češće sveže voće i povrće.

11) Uživajte u raznim začinima od sušenog i svežeg bilja.

12) Jedite male porcije.

13) Ako prekršite dijetu, vratite se režimu ishrane, ne nastavljajte “kao da je sve izgubljeno”.

14) Fizičku aktivnost uvrstite kao sastavni deo dana.

15) Uživajte u obrocima, opustite se i pronađite vremena za jelo.

16) Jedite sa zadovoljstvom i birajte “dobre” umesto “loših” namirnica.