Tegobe koje utiču na opadanje kose

Vaša kosa je gusta i sjajna i svi joj se dive, ali vi pri tuširanju stalno primetite da vam sve češće opada. Evo razloga zbog kojih gubite bujnu i dugu frizuru.

TROVANJE HRANOM

Kada pojedemo nešto što ne valja, to nam pogoršava cirkulaciju, što dovodi do opadanje kose. Vlasi kose se „hrane” krvlju, a zbog slabog dotoka krvi dlaka ostaje bez hranljivih materija, tako slabi koren dlake i on se jednostavno ispadne iz kože. Ova faza opadanja traje tri meseca, ali nemojte se obeshrabriti, jer nakon toga će vam se kosa obnoviti i rasti normalno.

VISOKA TEMEPRATURA

Povišena temperatura u vašem organizmu takođe remeti cirkulaciju, ali i hormonski dizbalans negativno utiče na kosu i koren dlake. Smatra se da dlaka u normalnim i zdravim uslovima živi između dve i šest godina, ukoliko je ne iščupate češljanjem. Na svaka dva ili tri meseca kosa se regeneriše, jer rastu nove dlake.

OSIPI

Neugodni osipi to telu i glavi takođe mogu dovesti do privremenog slabljenja kose. Ozbiljna stanja su ekcemi ili psorijaza, gde kosa može u potpunosti da prestane da raste. Osip po glavi izazva svarb, a pri češljanju možemo ometati formiranje i otvaranje novih folikula dlake. Zato, je najpreporučljivije da posetite dermatologa koji će vam prepisati preparat protiv svraba i sprečiti nastanak ranica po glavi, što može izazvati još ozbiljnije probleme sa kosom.

SAOBRAĆAJNA NESREĆA ILI DRUGI TRAUMATIČAN DOŽIVLJAJ

Kod ljudi koje pate od čestih pojava stresa kosa se gubi u pramenovima, što se manifestuje u vidu ćelavih pečata. Alopacija areata (ćelavi pečati na glavi) se javlja kao posledica ekstremnih šokova, pa leukociti napadaju koren kose, koji prelazi u fazu mirovanja i vlas opada. Ova pojava se ne dešava na celoj glavi, vać samo na nekim delovima, a razlog toga naučnicima još nije poznat. Izgubljena kosa se može povratiti pravilnom terapijom i izbegavanjem stresa.

ALERGIJA NA HRANU

Ukoliko ste alergični na mleko, pšenicu, soju ili neku drugu namirnicu možete patiti od gubitka kose. Ovo se manifestuje ako imate pravu alergijsku reakciju, a ne blažu intoleranciju. Pri pravoj reakciji organizma na alergene, imunološki sistem se ponaša veoma agresivno, pa čak i prema vašim zdravim ćelijama i tkivima. Zato poslušajte savete lekara i ne konzumirajte proizvode na koje ste alergični, kako biste izbegli alopeciju u pečatima ili potpuni gubitak kose.