TEHNIKE ZA USPEŠNU REGULACIJU STRESA: Zdrave navike koje ćete usvojiti za minut, a koje će vam “smiriti živce”

Učite, radite, stvarate, sve vam sjajno ide. Aktivni ste, radite punom parom, vaši projekti su prihvaćeni, planovi se ostvaruju. Čini vam se da vas ništa ne može zaustaviti... Sve dok vas jednog dana „burnout“ ne pogodi kao tona cigle. Iscrpljenost i stres prevladaju, a vi ste potpuno slomljeni.

Pixabay.com

Burnout – hronični umor, stres, izgaranje na poslu. Kako god ga zvali, užasno nam šteti i ogromna je prepreka u radu i našem ličnom životu.

Da li možemo da ga izbegnemo? I kako?

Stres
freedigitalphotos.net/stockimages

Posledice stresa po naše telo

Današnje radno okruženje izgubilo je onu poznatu „ljudsku dimenziju“. Globalni ekonomski pritisci i ludi tehnološki napredak (mejlovi, viber, sms, društvene mreže itd.) nepovratno su promenili naše dane – nije ni čudo da smo pod stalnim pritiskom.

Biti „online“ uzima danak. Ogroman stres preplavljuje naše telo navalom hormona: adrenalin pojačava krvni pritisak pa naše srce brže kuca; kortizol podiže nivo šećera u krvi, koji može da ostane hronično i da tako ugrozi imuni sistem.

Ne samo da nas takav hroničan stres čini podložnijim bolestima kao što su migrenske glavobolje ili sindrom iritabilnog creva, već istraživanja pokazuju da je veći rizik za pojavu ozbiljnijih promena – bolesti srca, osteoporoze i depresije.

Zato je važno da  budete pažljivi, da ne preopterećujete svoje telo i mozak, da pripazite na  nivo svakodnenog stresa i da ga, koliko je god to moguće, držite pod kontrolom.

Šta označava termin „burnout“? Pojavni simptomi

stres
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Kome nije poznato ono stanje stalnog stresa kada nam se čini da, bez obzira šta radili, ne možemo sve postići? Termin „burnout“ označava upravo taj stres, prekomerni rad, izgaranje od posla.

Vidljivi znaci stresa su fizički i emocionalni umor, rasejanost, nesanica, nedostatak fokusa i negativni osećaji poput ljutnje ili cinizma. Ako ste „pregoreli“, radna učinkovitost vam je na minumumu, a vi previše iscrpljeni da biste funkcionisali normalno.

Možemo reći da je „burnout“ epidemija savremenog sveta. Zapravo, stres je postao jedan od pet glavnih faktora za nastanak najtežih bolesti. Ali to ne mora biti tako! Evo kako možete izbeći hroničan umor i stres.

Spavajte dovoljno

Nesanica je jedan od simptoma preteranog umora – kada ne spavate, vaš mozak ne funkcioniše najbolje; premalo spavanja ima i druge ozbiljne posledice: nedostatak rasuđivanja, povećanu učestalost broja automobilskih nesreća i razvoj hroničnih bolesti poput raka, hipertenzije, gastritisa, dijabetesa, depresije i mnogih drugih.

Dovoljno sna je ključni činilac za vaše zdravlje i sreću, zato nemojte ga sebi uskraćivati – od 7 do 9 sati noćnog spavanja neka budu obavezni.

Vežbajte

Redovno fizičko vežbanje smanjuje nivo stresa, poboljšava samopouzdanje, sprečava pad koncentracije, povećava produktivnost i poboljšava pamćenje. Samo zadovoljstvo da brinete o svom telu biće dodatni podsticaj da ustanete i krenete umesto da sedite nepomično za kompjuterom ceo dan.

Smeh

Odavno je dokazano da smeh ublažava stres i ima mnoge pozitivne kratkoročne i dugoročne učinke. Znamo kako je grozno, teško biti ciničan i ljut, a kako je predivan osećaj kad se smejemo, čak i ako smo povređeni. Dakle, pričajte viceve, planirajte sastanak sa prijateljem koji vas zasmejava, idite u pozorište i pogledajte neku dobru komediju. Doslovno – nasmejte se stresu!

Druženje

Vreme provedeno sa  dobrim ljudima van posla daje vam preko potrebno emocionalno ispunjenje. Nedeljni ručak, druženja, slavlja, gledanje filma u društvu, igranje fudbala, partija karata.Sve ove aktivnosti mogu doneti puno u borbi protiv stresa.

Naučite da odgovorite “ne”!

Razmislite da li baš morate prihvatiti svaki poslovni projekat, razgovor, da li baš morade da prisustvujete svakom seminaru i sastanaku. Kad ste novajlija u poslu sve ovo ume biti zabavno, to je tačno, ali broj obaveza vam kasnije signalizira da se zapitate: šta su moji prioriteti – šta mi je najvažnije (u porodici ili na poslu, svejedno).

Joga

Krenite na neki kurs joge. Osnovna tehnika izvođenja vežbi je jednostavna. Prvo, pronađite udoban sedeći položaj (na podu ili u stolici). Zatim zatvorite oči i postanite svesni uzdaha i izdaha (obraćajte pažnju na disanje nekoliko minuta, kako kiseonik ulazi i izlazi iz tela). Možete početi sa pet minuta dnevno, a zatim povećajte broj minuta onoliko koliko vama prija.

Ovu jednostavnu tehniku preporučuje Jon Kabat-Zinn, osnivač i direktor “Klinke za smanjenje broja stresnih situacija” /Stress Reduction Clinic. On je odavno pokrenuo priču o “svesnosti trenutka bez prosuđivanja” (metoda Mindfulness-based stress reduction).

Vrlo primaljivo zvuči ceo koncept.

“Cilj je da naučite kako da gledate svoje misli, a ne da reagujete na njih. To vam daje jedan potpuno drugačiji  nivo slobode. Na poslu, ako razmišljate o tome koliko mrzite svog šefa, možete prvo pitati sebe, je li to stvarno istina? Ogromno je zadovoljstvo biti iskren prema sebi u sred dana prepunog obaveza”, kaže on.

Tražite jednostavnost u svim stvarima. Pokušajte da kontrolišite i ono što mislite da možda ne biste uspeli

stres
Youtube/Printscreen

Da li se iko od nas pred kraj dana zapita kakav nam je kvalitet života? Retko ko, a pitanje je veoma važno. Veliki je broj činilaca u direktnoj vezi: zdravlje, posao, materijalno blagostanje, osećaj pripadnosti, sigurnost, dobri međuljudski odnosi.

Brojni naučni radovi puni su odličnih statistika vezanih za faktore kvaliteta života. Recimo samo jedan primer: u izabranoj grupi osoba ženskog pola (njih 1.500) za period od pet godina, neželjeni efekti stresa i depresije veći su bili kod žena koje su koristile odmor jednom u dve godine, a drastično manji kod žena koje su odmore koristile više puta godišnje.

Japanski istraživači su priznali da je putovanje radi potpunog odmora obrnuto povezano sa psihološkim reakcijama stresa i da baš takva putovanja samo zbog odmora čuvaju zdravlje radnika. Zato ostavite brige bar dok ste na odmoru i otputujte na Bali (šetajte plažama Seminyak, Sanur i uživajte u surfovanju); probajte jednom i magični Tajland (posetite Nacionalni park “Erawan”, mesto Chiang Mai ili glavni grad, šareni Bangkok).