Tekila je zdrava za kosti

Viski Rakija Čaša Alkohol
Pixabay.com

Agava, biljka koja se koristi za pravljenje tekile, sadrži supstance koje poboljšavaju apsorpciju kalcijuma i magnezijuma. Oba ta minerala su osnova zdravih kostiju.

 

U studiji, koju je sproveo Centar za istraživanje i napredne studije u Meksiku, miševi su konzumirali šećer iz plave agave i proizveli skoro 50 odsto više osteokalcina, proteina čije prisustvoj je neophodno za proizvodnju nove kosti.

Prečnik njihovih kostiju se povećao nakon osam nedelja uzimanja. Doktor Mercedes Lopez, vođa projekta, kaže da su ti efekti posledica interakcije šećera i bakterija u crevima. To je omogućilo molekulima šećera da vežu hranljive materije i pomognu u njihovom transportu do koštanih ćelija.

“Potrošnja šećera iz agave, u saradnji sa bakterijama u crevima, pomaže u stvaranju nove kosti, čak i uz prisustvo osteoporoze”, navodi Lopez.

Ovi rezultati otvaraju mogućnost za razvoj novih alternativnih tretmana za osteoporozu, bolest koja pogađa oko 200 miliona ljudi širom sveta.

Tekila je, inače, i ranije bila isticana zbog pozitivnog uticaja po zdravlje, budući da pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, kod gubitka kilograma, kao i u borbi sa holesterolom.loading...