TEKST KOJI MOŽE DA VAM SPASE ŽIVOT: Koji su simptomi trovanja gljivama i kako da ne pogrešimo prilikom kupovine?

Stručnjak sa Biološkog fakulteta Aleksandar Knežević savetovao je sve koji žele da beru gljive da to nikako ne rade uz pomoć aplikacije, već da potraže pomoć nekog ko je stručan. Takođe, njegovo mišljenje je da su se ljudi u Šapcu najverovatnije otrovali zelenom pupavkom. Objasnio je i koje su posledice trovanja gljivama - gastrointestinalni sindrom, a simptomi su mučnina, povraćanje, dijareja, vrtoglavica, pad pritiska...

Pečurke
pixabay.com

Ljudi koji su kupili i konzumirali otrovne gljive sa pijace u Šapcu, prema rečima reportera N1, pristižu na lečenje na VMA.

Ta ustanova je saopštila da su danas primljena još četiri pacijenta. Jedna osoba puštena je na kućno lečenje, pa je na lečenju ukupno devet osoba, a osmoro je u teškom stanju.

Iz Nacionalnog centra za prevenciju i kontrolu trovanja su rekli da u ovom periodu zbog kiše i toplog vremena bujaju gljive i da u toj situaciji posebno treba obratiti pažnju na one koje su opasne i otrovne za čoveka, za to je potrebno iskustvo i znanje, nije dovoljno ići u berbu samo na osećaj i osloniti se na Gugl i aplikacije.

Stručnjak sa Biološkog fakulteta Aleksandar Knežević kaže da je „pitanje šta su ljudi u Šapcu, ali i drugim gradovima kupovali na pijaci od prodavaca koji su te gljive definitivno doneli iz prirode“.

„Vrlo je moguće da je među tim gljivama bilo i onih koje mogu da izazovu ozbiljna trovanja. Na osnovu informacija u medijima, gotovo izvesno je da se radi o trovanju jednom od najotrovnijih gljiva kod nas, a to je zelena pupavka. Postoji slična vrsta lisičarki, to je zavodnica, dešavalo se ponekad, mada je vrlo karakteristično, da se nađe među lisičarkama. Simptomi su uglavnom gastrointestinalni, u ovom slučaju gotovo sigurno se radi o trovanju zelenom pupavkom“, kaže on.

Dodaje da su zamene moguće sa još nekoliko vrsta.

„Ako je sakupljanje gljiva bilo nestručno, ili ako se jedna gljiva slučajno našla u korpi među drugima, sada imamo ovu situaciju“, kaže.

Ističe da je najpametnije i da nećete pogrešiti ako kupite gljive koje su upakovane, koje imaju deklaracije.

„Postoje ljudi koji se profesionalno bave sakupljanjem gljiva i prodajom, ne bi trebalo da bude problem da od takvih ljudi kupite gljive i na tržnici. Problem je što niko ne kontroliše tu robu. Nikako ne biste smeli da kupujete od nepouzdanih snabdevača gljivama koji samoinicijativno idu na teren. Ova sezona je takva da imamo veliki broj gljiva na različitim terenima. Neki ljudi su priučeni i misle da znaju, to je najveći problem, oni prave najveće greške“, upozorava on.

Gljive su otrovne, kaže on, izazivaju trovanja, razvijaju nekoliko različitih sindroma.

„Jedan od njih je gastrointestinalni sindrom, a simptomi su mučnina, povraćanje, dijareja, vrtoglavica, pad pritiska, to se javlja najčešće veoma brzo nakon konzumacije, to je najčešće kod gljiva koje nisu opasne po život. Kod zelene pupavke, takvi simptomi se razviju u početku i posle slabe. Pacijenti misle da se stanje popravlja, ne zovu tu gljivu džabe tihi ubica. Ne postoji protivotrov, primenjuje se simptomatska terapija, u zavisnosti koliko ste gljiva pojeli, smrtnost je i do 50 odsto, letalna doza je 20 do 30 grama pupavke“, kaže on.

Njegov savet svima koji idu u šumu da sakupljaju gljive je da idu sa nekim ko je iskusan gljivar.

„Da eventualno provere sa nekim od gljivarskih društava to što su našli, da eventualno izuzmu odatle gljive koje nisu za upotrebu, nikako ne ići samoinicijativno i ne koristiti aplikacije. Kada su otrovne gljive u pitanju, ni najmanja greška ne sme da se desi“, kaže Knežević.