TELO VAM NEĆE OPROSTITI: Šest najčešćih grešaka koje pravimo pre treninga

Navike koje praktikujete pre vežbanja mogu dovesti do prilično loših ili neverovatnih rezultata. Ukoliko se tokom vežbanja pridržavate ispravne rutine vaše telo će funkcionisati na većem nivou, ali će takođe trpeti i posledice ako budete grešili.

Pixabay.com

S obzirom na to da je mnogim rekreativcima, ali i profesionalnim sportistima u cilju ostvarivanje što boljih rezultata, u nastavku teksta ćemo vam otkriti kojih šest stvari nikako ne biste trebali raditi pre vežbanja ukoliko od njega želite imati najviše koristi.

Gladujete pre vežbanja

Ustaljeno je mišljenje da ukoliko radite kardio vežbe na prazan stomak, vaše telo će više nego inače koristiti masti i ugljikohidrate kao svoju energiju, što će dovesti do mršavljenja.

Međutim, ako nekoliko sati pre vežbanja niste ništa pojeli, vaše telo bi moglo koristiti proteine kao gorivo. To znači da će vam nedostajati proteina za popravak i izgradnju mišića.

Pijete mnogo vode tokom vežbanja

Hidratacija je važna, ali izbegavajte piti previše vode tokom vežbanja, jer ako to uradite vaša će krv pokušati izbalansirati nivo soli. Tako bi vam ćelije mogle nabreknuti, a mogli biste osetiti i simptome poput vrtoglavice, bola, pa čak i povraćanja.

Ne smete spavati duže od pola sata

Ako posle napornog dana na poslu odlučite da odspavate preko dana vodite računa da to ne traje duže od pola sata pogotovo ako uskoro planirate vežbanje.

Naime, zbog predugog spavanja biste mogli biti umorniji nego kada ste legli, a ukoliko takvu vrstu odmaranja ograničite na pola sata onda ćete biti fokusirani i imati energiju neophodnu za sve aktivnosti tokom dana.

Razmišljajte o oblačenju

Čak i ako vežbate tokom najhladnijeg dana u godini ne biste trebali oblačiti previše slojeva odeće na sebe. U takvom slučaju se možete pregrejati, a uz to ćete se mnogo i znojiti.

U suprotnom, tokom iznimno toplih dana birajte materijale koji će omogućiti vašoj koži da diše i odaberite odjeću koja će biti udobna, rashlađivati vašu kožu i omogućiti vam slobodno kretanje. Osim toga, neka vaš prvi izbor uvek bude pamučna odeća, jer će ona najbolje upijati znoj.

Preskočite statično zagrevanje

Nećete imati mnogo koristi ako se pred početak treninga budete istezali u sedećem, stojećem ili ležećem položaju. Štaviše, postoji mišljenje da ćete na taj način smanjiti efikasnost treninga, a to posebno važi ako idete na trčanje.

Ne konzumirajte kafu pred trening

Iako je kafa dobar prirodni stimulans, nije preporučljivo da je konzumirate neposredno pred trening, jer ona ponekad može izazvati grčeve u stomaku, kontrakciju debelog creva ili brži rad srca.

Često se dešava da osobe koje piju kafu neposredno pre vežbanja budu nervoznije nego inače, što svakako nije poželjno, jer to znači da će biti manje fokusirani na trening i samim time povećati rizik od povrede, piše Bright Side.